Johan Schnürer är rektor vid Örebro universitet. Foto: Kicki Nilsson/Örebro Universitet

Universitetets rektor om trakasserianklagelserna: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En person i ledande ställning på Örebro universitet anklagas för flera former av trakasserier mot underanställda. Universitetets rektor Johan Schnürer ser allvarligt på anklagelserna men vill inte dra några förhastade slutsatser.

Johan Schnürer säger att han informerades om de misstänkta övergreppen för en och en halv vecka sedan. Efter det har han träffat de berörda och kopplat in universitetets jurister för att avgöra hur anklagelserna ska hanteras.

– Vi har tagit in en extern utredare som ska genomföra en arbetsmiljöundersökning. Innan den är klar kan jag inte berätta så mycket mer, säger Johan Schnürer.

Kränkningar på ORU

Rättssäker prövning

Han menar att alla typer av kränkningar är oacceptabla, men att man måste lyssna på båda parter innan man drar några slutsatser.

– Som statlig myndighet måste vi utreda detta enligt rättssäkerhetens alla principer. Vi kan inte ta någon ur tjänst baserat på anklagelser. 

Under måndagen skickade Schnürer ett mejl till alla professorer på universitetet. Där skriver han att han förväntar sig att alla som arbetar vid universitetet beter sig anständigt och respektfullt mot medarbetare och studenter.

Inför funktion för visselblåsare

Han skriver också att man nu inrättar en särskild ”visselblåsar-funktion” och en web-plats som möjliggör anonyma anmälningar till universitetets juristenhet.

Det finns uppgifter om att det här pågått i över fem år – varför har inget gjorts tidigare?

– Jag har inte varit rektor så länge. Men det kan vara så att åtgärder vidtagits tidigare som folk inte känner till.

Vad säger du om de här anklagelserna?

– Det är bra att den här typen av problematik uppmärksammas. Det finns både män och kvinnor som gör sig skyldiga till olika typer av kränkningar, och jag kommer tillsammans med övrig ledning, fack och studentkåren jobba hårt för att motverka alla typer av trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet