”Man blir förskräckt över att vi har såhär dålig arbetsmiljö” säger Jens Ekengren, facklig företrädare för Saco-s. Foto: SVT

Facket om misstänkta kränkningarna på Örebro universitet: ”Man blir förskräckt”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Ekengren har kontaktats av flera personer som uppger att de systematiskt trakasserats av en person i ledande position på universitetet. Han är nöjd över att arbetsgivaren nu tar tag i problemen, men hade gärna sett att man agerat tidigare.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro kan det vara så många som 15 personer som utsatts för kränkande behandling av en och samma person på universitetet. 

– Man blir förskräckt när man hör att vi har en sådan här dålig arbetsmiljö. Det känns trist när man får reda på att sin egen arbetsplats är drabbad, säger Jens Ekengren som är facklig företrädare för Saco – s.

Kränkningar på ORU

”Borde tagit ansvar tidigare”

Universitetet har som arbetsgivare det yttersta ansvaret att utreda vad som hänt och besluta om vilka åtgärder som ska vidtas.

– Jag hoppas att man tar det här på allvar och jag är glad att man tar sitt ansvar nu. Men jag är inte riktigt lika glad att man inte tagit sitt ansvar tidigare, säger han med anledning av uppgifter om att trakasserierna ska ha pågått i över fem års tid.

Det finns ingen anledning att misstro de här vittnesmålen?

– Det är inte min sak att bedöma. Det får utredningen visa.

Borde man stänga hela avdelningen där personerna jobbar?

– Det får arbetsgivaren och skyddsombudet avgöra, säger Jens Ekengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på ORU

Mer i ämnet