Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken på fredagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Ännu ingen gripen för upploppet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för upploppet i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Enligt Torbjörn Roos, vakthavande befäl på polisen Region Bergslagen, håller de nu på att gå igenom filmmaterial från upploppet för att identifiera personer.

När den danska högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna koranen i Örebro urartade motdemonstrationen i våldsamma kravaller. Ett tiotal poliser skadades och fyra polisbilar brändes upp.

Sammanställer material

Polisen rubricerar händelsen i Sveaparken som våldsamt upplopp och håller fortfarande på att sammanställa material från händelsen.

Våldsamt upplopp i Örebro

Enligt Torbjörn Roos gjorde de enstaka omhändertaganden för ordningsstörning, men det var innan kravallerna drog igång.

– Vi är i en utredningsfas i ärendet. Det är väldigt mycket material som skickas in till oss, säger han.

Upplopp på flera håll

Det har varit upplopp på flera håll i landet där Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs hållit manifestationer.

I Norrköping och Linköping var under måndagsmorgonen sammanlagt 26 personer anhållna för påskhelgens kravaller.

Det här är Stram kurs

Stram kurs är ett danskt högerextremt parti som leds av Rasmus Paludan. Paludan företrädde partiet i det senaste danska valet, där partiet fick 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget. 

Rasmus Paludan ska ställa upp i riksdagsvalet 2022, enligt honom själv. 

Stram kurs bildades 2017 och enligt stiftelsen Expo går partiet budskap ut på att skylla i stort sett alla samhällsproblem på islam och muslimer.

Enligt Expo försöker Paludan nu att bedriva samma typ av verksamhet som man tidigare har gjort i Danmark och provocera genom att till exempel bränna koraner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet