Foto: SVT

Anställda på Berggården litar inte på facket

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Berggården berättar för SVT Örebro att de inte litar på facket och därmed inte berättat om missförhållandena på boendet.

– Det går inte att höra av sig till facket, det är illa, säger en av de anställda på Berggården.

SVT Örebro har tidigare rapporterat om att anställda på vård- och omsorgsboendet Berggården i Örebro vittnat om flera missförhållanden som ska ha inträffat på boendet.

– Det vi hör och ser i media är förskräckligt och det är en arbetsgivarfråga. De har inte sett till att våra medlemmar kan utföra sitt arbete, säger Britt-Marie Balaj, ordförande för sektion vård- och omsorg i Örebro på Kommunal.

Berggården i Örebro

Obemannad demensavdelning

Några av missförhållandena handlade om brist på mat, underbemanning och brist på material som tvättlappar och handskar. Detta berättade de anställda för Kommunal när fackförbundet ordnade ett möte med sina medlemmar.

– De berättade att man inte kunnat ta in personal under vak och att personalen behövt lämna demensavdelningen obemannad under natten för att tvätta kläder i tvättstugan, säger Britt-Marie Balaj.

Litar inte på facket

Något annat som togs upp under mötet var att de anställda inte har förtroende för facket, vilket är något som anställda berättat för SVT Örebro.

– Det tar vi till oss och kommer inte att försvara oss i det, säger Balaj.

Nu arbetar Kommunal vidare med att bygga upp förtroendet mellan förbundet och sina medlemmar på Berggården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet