Journalisterna Anna Levin, Eva Ejdeholt och Göran Wärnelid, Robban Andersson (ej med på bilden) från Nerikes Allehanda fick 2021 års Murvelpris. Foto: Cathrine Gustavsson

NA-journalister prisas för granskning av vårdboendet Berggården

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Örebro läns pressklubb höll sitt årsmöte på onsdagen tillkännagavs vinnaren av 2021 års Murvelpris. Det gick till fyra journalister vid tidningen Nerikes Allehanda som granskat vårdboendet Berggården i Örebro.

Priset gick tilll journalisterna Eva Ejdeholt, Anna Levin, Göran Wärnelid och Robban Andersson, Nerikes Allehanda för granskningen ”Grov vanvård på Berggården”.

Juryns motivering lyder:

”Publiceringarna i NA avslöjade hur boende på Berggården utsattes för vanvård: om hur äldre lämnades ensamma att dö, om kränkningar av den personliga integriteten, om bristande omvårdnad och brist på mat. Uppföljningarna berättade om en rad grava missförhållanden och publiceringarna fick IVO att göra en blixtinspektion.  Bevakningen av Berggården visar att uthållig journalistik i detta fall var avgörande för att ge röst åt utsatta som saknar mäktiga företrädare.”

Leonora Toplica, reporter vid SVT Nyheter Örebro var nominerad för sin granskning ”Komvux och teckenspråkstolkningen”.

”Skräckväldet på Örebro tingsrätt”, av Christina Eriksson och Stefan Hazianastasiou, NA.

”Blodsbrunnen”, av David Forsell och Andreas Erikcson, P4 Örebro.

”Skolpengar från Örebro gick till isländsk moské”, av Andreas Ericson och Simon Schagerström, P4 Örebro.

Murvelprisets jury består av:

Ola Karlsson Widmark, P4 Örebro, Maria Elisson, Örebro universitet, Jonas Brännmyr, NA samt Cathrine Gustavsson, frilans. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet