Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Brorson (S) om kommunens beslut att bryta med Humana och ta över driften av Berggården i Örebro. Foto: Leonora Toplica/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter missförhållanden: Örebro kommun tar över Berggården

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun beslutade idag att ta över driften av vård- och omsorgsboendet Berggården. Boendet har varit omskrivet senaste året och utredningar har visat på allvarliga brister.

I slutet av förra sommaren började det komma rapporter om missförhållanden på boendet Berggården. Bland annat kom vittnesmål om brist på mat till de boende samt att det fanns bilder på de boendes underliv som cirkulerat bland personal.

Både kommunen och IVO har i efterhand konstaterat allvarliga brister på boendet.

Kommunen tar över

Den 1 oktober 2021 tog Humana över driften av verksamheten från Norlandia, men nu drygt sex månader senare, säger kommunen upp avtalet med Humana och tar över driften om bara tre veckor.

– Man ska ha ett gott liv på äldre dagar. För mig är det viktigt att man ska få åldras med värdighet. Jag ser allvarligt på de brister som framkommit i utredningen. Vi måste säkra upp en god vård och omsorg, därför tar vi över driften av Berggården, säger Marie Brorson (S), ordförande i Programnämnd social välfärd, enligt ett pressmeddelande.

Avtalsbrott

I beslutet som kommunen tog i dag skriver man att ”Humana gjort sig skyldig till väsentligt avtalsbrott då Humana inte efterlever flertalet obligatoriska krav i avtalet” och att ”förtroendet är förbrukat”.

Kommunen skriver även att flera brister på Berggården förvärrats sedan Humana tog över.

Bland annat handlar det om att Humana inte anställt tillräckligt många sjuksköterskor, att det saknats bedömningar av boendes behov av sjukvårdsinsatser, bristande utbildningsinsatser för personalen och otillräcklig närvaro av chefer.

Fokus på övergången

Humana är kritiskt till det korta varsel kommunen gett dem, men säger att de kommer lägga allt fokus på att genomföra övergången så smidigt som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet