Humana hann driva verksamheten vid Berggården i Örebro i runt ett halvår. Foto: Leonora Toplica/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Humana om Örebro kommuns beslut: ”Exceptionellt kort varsel”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Örebro kommun att de tar över driften av vård- och omsorgsboendet Berggården. Humana, som drivit boendet sedan i oktober, fick beskedet på morgonen.

– Det är jättetråkigt. Vi fick för kort tid på oss att styra upp det här, säger Anders Broberg, affärsområdeschef äldreomsorg på Humana.

Ett halvår fick de på sig att lösa de problem som fanns i verksamheten när de tog över efter Norlandia. Enligt Anders Broberg kan det ta runt ett år att åtgärda alla brister.

– Vi beklagar förstås att de väljer att säga upp avtalet efter så kort tid. Det var enorma brister i verksamheten som vi inte visste om när vi tog över och det tar tid att hantera och styra upp det, säger han.

– Vi har inte fått någon riktig chans att förklara för politiken vilka problemen var och vad vi gjort åt dem.

Fokus på övergång

Tidigare i vår kom Ivo med sin uppföljande utredning av boendet, där de konstaterade att vissa av bristerna som konstaterats under Norlandias styre åtgärdats, bland annat bristen på mat och förbrukningsmaterial. Allvarlig kritik mot ledningen kvarstod dock.

Bakom kommunens beslut ligger en samlad bild av verksamheten, och Anders Broberg säger nu att fokus ligger på övergången.

– Vi tycker att de kunde haft bättre framförhållning. Kommunen tar över verksamheten den 16 maj, och det är exceptionellt kort varsel. Vi är supermåna om att det ska bli en bra övergång och har redan en grupp igång som jobbar med det här.

Ska analysera sitt arbete

I dagsläget är de inte kritiska till hur de själva drivit verksamheten sedan de tog över, men framåt kommer de gå igenom arbetet.

– Vi får sätta oss ner och analysera och se om vi hade kunnat göra annorlunda. Nu har vi fullt fokus på att göra det här så bra som möjligt för personal, boende och anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet