Igår meddelade Apotekstjänst att ordinarie leveranser skulle komma igång på onsdag, men nu backar de och kan inte lämna någon prognos. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Apotekstjänst backar – blir inga ordinarie leveranser under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagskvällen uppgav Apotekstjänst att de ordinarie leveranserna skulle komma igång under onsdagen. Men nu backar de – och svarar för första gången på SVT:s frågor.

Igår, måndag, meddelade Apotekstjänst att de ordinarie leveranserna av sjukhusmateriel skulle komma igång under onsdagen. Men nu backar företaget på uppgifterna.

– Tyvärr är det inte så, jag kan inte säga exakt varför, det har uppstått komplikation och vi måste prioritera de akuta beställningarna, säger Eric Aronson, talesperson på Apotekstjänst.

Han kan inte svara på när de ordinarie leveranserna kommer igång, eller hur mycket man ligger back.

För första gången ger också Apotekstjänst sin förklaring till varför man inte kunnat leverera till regionerna.

– Det var tomt på hyllorna när vi tog över uppdraget och eftersom det var en brist ute hos regionerna har det blivit logistikproblem. Avtalet angav andra nivåer av leveranser, säger Eric Aronson.

Många ordrar utanför beställningssystemet

Eric Aronson berättar också att de fått in leveranser utanför det ordinarie beställningssystemet, till exempel via mejl, telefon och till och med fax. Detta har gjort att många ordrar fått hanteras manuellt, vilket tagit extra lång tid.

– Vi betar av beställningar som kommit in i olika format allt eftersom. Vi har plockat in mer personal och utökat arbetstiderna.

Varför har beställningarna kommit in så?

Jag har inte exakt information om varför men det beror på att det varit tomt på hyllorna.

Kommer ni kunna leverera större beställningarna till regionerna i framtiden?

– Vi har beräknat enligt avtalet och förhoppningsvis återgår det till normalläge, säger Eric Aronson på Apotekstjänst.

Regionerna hoppades på leveranser under onsdagen

De fem drabbade regionernas gemensamma varuförsörjningschef, Petter Karlsson, hade fått prognosen att de ordinarie leveranserna skulle komma igång under onsdagen.

Huruvida antalet beställningar överskridit avtalet kan han inte svara på innan man genomfört en analys. Däremot menar han att avtalet tillåter beställningar via mejl, telefon och fax.

– Vi kan till och med skicka brev, men det är inte effektivt.

Är båda parterna överens om avtalet?

– Vi är överens om avtalet, men orsakerna till hur det har blivit har vi nog olika perspektiv på, men avtalet finns där. Det är snarare vem som bär ansvaret som kanske är oklart.

Hur är dialogen med Apotekstjänst?

– Tät och lösningsfokuserad.

Kommer ni överens?

– Vi måste vara lösningsfokuserade och ha en tät dialog för att komma tillbaka till normalläge, säger Petter Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet