Foto: SVT

Fem personer åtalas efter dubbelmordet i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal efter händelsen i Vivalla i somras då två personer mördades. Fem personer åtalas för inblandning i brottet.

Fem personer åtalas idag misstänkta för inblandning i morden, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida. Misstankarna rör skottlossningen den 3 juli 2018 i Vivalla då två personer dog. En sjätte person är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Bakgrunden till händelsen ska vara en flerårig konflikt, med tidigare skjutningar.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

– Jag påstår att det har sin grund i en konflikt som har pågått i många år men jag kan inte påstå att alla varit med i konflikten hela tiden. Men ursprungligt är det en konflikt som går tillbaka åtminstone fem år i tiden, säger åklagaren Krister Petersson.

Två grupperingar

Två personer ska den 3 juli ha tagit sig till Vivalla för att konfrontera en tredje person, och det var då skottlossning utbröt. En av attentatsmännen träffades av skott i bröstet men avled inte. Den andra mannen ska då ha skjutit det ursprungliga offret.

Den skadade attentatsmannen överfölls sedan som hämnd av flera andra personer, och misshandlades så synnerligen grovt att han sedan avled, enligt åtalet.

– Mitt påstående är att det föreligger två grupperingar som har någonting otalt med varandra och det har förevarit olika attentat under åren, säger Krister Petersson.

Filmer viktiga bevis

Utredningen har pågått sedan sommaren och har varit omfattande. Ett hundratal förhör har hållits.

– Det har varit många människor att höra. Det har också säkrats en del spår. De måste ju analyseras i samband med sådan här allvarlig brottslighet och det har tagit tid.

Avgörande bevisning är att centrala delar av händelseförloppet filmats.

– Det är en stark del, det visar med önskvärd tydlighet vad jag påstår att de här människorna har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet