Dubbelmordet i Vivalla sommaren 2018 – detta har hänt

Publicerad

Den 3 juli 2018 sköts två personer ihjäl och en skadades i Vivalla i Örebro. Det har varit en lång och utdragen utredning, där en pojke och flera unga män visat sig vara inblandade i vad som tros är en del av lång gängkonflikt.

3 juli 2018: Första larmet om skottlossning kommer in till polisen klockan 22.02. På platsen är det stökigt när polisen kommer dit, och man hittar två skottskadade personer som båda förs med ambulans till sjukhus.

4 juli 2018: De två skottskadade männen avlider under natten av sina skador. En tredje man grips och anhålls misstänkt för mord när han under natten till den 4:e uppsöker sjukhuset för vård av skador. Mannen är i 20-årsåldern och har lindriga skador. Utredningen flyttas från Örebro och leds istället av en åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

5 juli 2018: Ytterligare två personer grips misstänkta för morden i Vivalla.

6 juli 2018: Den 20-åriga man som skottskadades och sedan greps på sjukhuset häktas. Mannen förnekar brott. Samma man var 2015 misstänkt för mord och mordförsök i Vivalla.

7 juli 2018: En 15-årig pojke och en 31-årig man häktas på sannolika skäl misstänkta för mord. 31-åringen är sedan tidigare känd som ledaren för ett av de två gäng som under lång tid varit i konflikt med varandra.

9 juli 2018: En man i 30-årsåldern med kopplingar till IS häktas misstänkt för mord. Han är den fjärde som häktas misstänkt för inblandning i mordet.

11 juli 2018: Polisen begär in och får förstärkning från nationella operativa avdelningen.

12 juli 2018: Nya fynd görs av allmänheten i Vivalla, och polisen skickar tekniker till platsen. Fyndet, som enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro består av tomhylsor, hittas flera kvarter från den plats där skjutningen skedde.

19 juli 2018: Pojken, då 15 år men som nu hunnit fylla 16 år, släpps ur häktet och omhändertas istället av sociala myndigheter. Åklagare Martina Winslow tror inte att pojken kan påverka utredningen, och släpper honom därför ur häktet. De resterande tre männen begärs omhäktande.

3 augusti 2018: Ytterligare två personer häktas. Misstankarna mot de båda männen, 22 och 30 år gamla, uppstod kort efter skjutningen och de häktas nu i sin frånvaro misstänkta för mord.

16 augusti 2018: De två männen som häktades i sin frånvaro efterlyses internationellt.

17 augusti 2018: De tre män – 20, 30 och 31 år gamla – som sedan tidigare suttit häktade misstänkta för mord omhäktas.

20 augusti 2018: En av de två männen som efterlyst internationellt grips i Balkanområdet.

23 augusti 2018: Den man som greps i Balkanområdet visar sig vara den 22-åring som åklagaren efterlyst internationellt. Han greps i Albanien, och häktas nu för flera brott – bland annat för att ha försökt påverkat ett vittne i samband med skjutningen. Mannen befinner sig fortfarande i Albanien, och begärs alltså häktad i sin frånvaro. Den andra internationellt efterlysta mannen är fortfarande på fri fot.

19 september 2018: Den 16-åriga pojke som misstänks för inblandning i morden 3 juli erkänner att han varit delaktig i morden. Pojken beskrivs som obesvärad av sin situation av personal på det ungdomshem där han numera bor.

1 februari 2019: Åtal väcks mot fem personer som misstänks för inblandning i dubbelmordet. En sjätte person är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt åklagaren handlar skjutningen om en långdragen konflikt mellan två grupperingar.

13 februari 2019: Rättegångens första dag. Polisen har höjt säkerheten i och kring Tingsrätten i Örebro, där förhandlingarna hålls. Tingsrätten har avsatt totalt 18 dagar från 13 februari till 11 april för rättegången.

11 april 2019: Rättegången avslutas och en av de åtalade släpps ur häktet.

2 maj 2019: Domen meddelas. Två män döms för mord efter dödsmisshandeln och två för synnerligen grov misshandel. Den femte åtalade frias för misstankarna om att ha skjutit ihjäl en annan man i samband med händelserna.

17 maj 2019: Anhöriga till den ihjälskjutne mannen överklagar den friande domen.

23 maj 2019: Åklagarna vill att målet ska återförvisas till tingsrätten för en förnyad prövning, och överklagar till hovrätten.

14 juni 2019: Göta Hovrätt ger åklagarna rätt. Delar av målet kommer att tas om i tingsrätten.

15 juli 2019: HD:s beslut att inte pröva ärendet innebär att en av de dömda gärningsmännen, en 22-årig man, också kommer att åtalas för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak i Örebro tingsrätt.

6 augusti 2019: Hovrättsförhandlingarna startar. Den 21-åring som tidigare friats från misstanke dyker självmant upp i rätten trots att polisen inte kunnat få tag på honom. Åklagaren väljer att lägga fram samma bevisning under första dagen men vill se strängare straff för de två dömda männen och en fällande dom för den friade 21-åringen.

30 augusti 2019: En man som nu hunnit fylla 23 fälls för grovt narkotikabrott i Örebro tingsrätt men frias för övergrepp i rättssak. Straffet blir ett års fängelse.

3 september 2019: Hovrätten meddelar sin dom. Rätten fastställer tingsrättens dom och redan samma dag meddelar försvarsadvokaten till en av männen som döms för mord att de kommer överklaga domen till högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet