Dubbelmordet i Vivalla sommaren 2018 – detta har hänt

Publicerad

Den 3 juli 2018 sköts två personer ihjäl och en skadades i Vivalla i Örebro. Det har varit en lång och utdragen utredning, där en pojke och flera unga män visat sig vara inblandade i vad som tros är en del av lång gängkonflikt.

3 juli 2018: Första larmet om skottlossning kommer in till polisen klockan 22.02. På platsen är det stökigt när polisen kommer dit, och man hittar två skottskadade personer som båda förs med ambulans till sjukhus.

4 juli 2018: De två skottskadade männen avlider under natten av sina skador. En tredje man grips och anhålls misstänkt för mord när han under natten till den 4:e uppsöker sjukhuset för vård av skador. Mannen är i 20-årsåldern och har lindriga skador. Utredningen flyttas från Örebro och leds istället av en åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

5 juli 2018: Ytterligare två personer grips misstänkta för morden i Vivalla.

6 juli 2018: Den 20-åriga man som skottskadades och sedan greps på sjukhuset häktas. Mannen förnekar brott. Samma man var 2015 misstänkt för mord och mordförsök i Vivalla.

7 juli 2018: En 15-årig pojke och en 31-årig man häktas på sannolika skäl misstänkta för mord. 31-åringen är sedan tidigare känd som ledaren för ett av de två gäng som under lång tid varit i konflikt med varandra.

9 juli 2018: En man i 30-årsåldern med kopplingar till IS häktas misstänkt för mord. Han är den fjärde som häktas misstänkt för inblandning i mordet.

11 juli 2018: Polisen begär in och får förstärkning från nationella operativa avdelningen.

12 juli 2018: Nya fynd görs av allmänheten i Vivalla, och polisen skickar tekniker till platsen. Fyndet, som enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro består av tomhylsor, hittas flera kvarter från den plats där skjutningen skedde.

19 juli 2018: Den pojke, då 15 år men som nu hunnit fylla 16 år, släpps ur häktet och omhändertas istället av sociala myndigheter. Åklagare Martina Winslow tror inte att pojken kan påverka utredningen, och släpper honom därför ur häktet. De resterande tre männen begärs omhäktande.

3 augusti 2018: Ytterligare två personer häktas. Misstankarna mot de båda männen, 22 och 30 år gamla, uppstod kort efter skjutningen och de häktas nu i sin frånvaro misstänkta för mord.

16 augusti 2018: De två männen som häktades i sin frånvaro efterlyses internationellt.

17 augusti 2018: De tre män – 20, 30 och 31 år gamla – som sedan tidigare suttit häktade misstänkta för mord omhäktas.

20 augusti 2018: En av de två männen som efterlyst internationellt grips i Balkanområdet.

23 augusti 2018: Den man som greps i Balkanområdet visar sig vara den 22-åring som åklagaren efterlyst internationellt. Han greps i Albanien, och häktas nu för flera brott – bland annat för att ha försökt påverkat ett vittne i samband med skjutningen. Mannen befinner sig fortfarande i Albanien, och begärs alltså häktad i sin frånvaro. Den andra internationellt efterlysta mannen är fortfarande på fri fot.

19 september 2018: Den 16-åriga pojke som misstänks för inblandning i morden 3 juli erkänner att han varit delaktig i  morden. Pojken beskrivs som obesvärad av sin situation av personal på det ungdomshem där han numera bor.

1 februari 2019: Åtal väcks mot fem personer som misstänks för inblandning i dubbelmordet. En sjätte person är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt åklagaren handlar skjutningen om en långdragen konflikt mellan två grupperingar.

13 februari 2019: Rättegångens första dag. Polisen har höjt säkerheten i och kring Tingsrätten i Örebro, där förhandlingarna hålls. Tingsrätten har avsatt totalt 18 dagar från 13 februari till 11 april för rättegången.

11 april 2019: Rättegången avslutas och en av de åtalade släpps ur häktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningar i Örebro

Mer i ämnet