Två män dog efter skottlossning i Vivalla. Nu är sex personer misstänkta för mord och mordförsök. Foto: SVT

Åklagarna överklagar Vivalladomen till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad
Åklagarna i fallet kring Vivallamorden i somras överklagar domen till Hovrätten.
– Vi vill att hovrätten ska återförvisa målet till tingsrätten för förnyad prövning, säger åklagaren Krister Petersson.

En överklagan på 18 sidor har lämnats in till Göta hovrätt. Bland annat är åklagarna missnöjda med hur tingsrätten hanterat vissa delar av rättegången, något na.se var först med att berätta om. Enligt åklagaren Krister Petersson handlar det om flera delar, bland annat:

– De har värderat den bevisning vi har erbjudit på ett felaktigt sätt, säger åklagaren Krister Petersson till SVT Nyheter Örebro.

– Det vi har sagt i ett yrkande är att hovrätten ska återförvisa målet till tingsrätten för förnyad prövning, fortsätter han.

”Ordentliga felbedömningar”

Det var i början av maj som två män dömdes för mord och ytterligare två för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

En femte man friades för en dödsskjutning i samband med händelsen.

– Det är väl inte helt ovanligt att åklagare och domaren kan ha olika uppfattning om hur man ska bedöma bevisen. Men vi tycker man har åberopat saker och ting som inte varit föremål för rättegången. Vi tycker också att de har gjort ordentliga felbedömningar, säger Krister Petersson.

Vissa allvarliga fel

Bland annat är åklagarna kritiska till att tingsrätten avvisade åtalet gällande grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak för en av de åtalade, en 22-årig man. Mannen lämnade landet kort efter händelsen, men greps i Albanien och begärdes sedan utelämnad till Sverige.

Tingsrätten menade i sin dom att han endast kan åtalas och dömas för de brott han utelämnats för, vilket tingsrätten menar enbart är mord. Men åklagarna menar i sin överklagan till hovrätten att det var grovt rättegångsfel när talan avvisades gällande de andra brottsmisstankarna.

– Vi tycker att tingsrätten gjort vissa allvarliga fel. Dels har man ju avvisat en del av talan för man påstår att svensk domstol inte har rätt att pröva dom sakerna vilket vi tycker är fel.

De yrkar bland annat att målet, när det avser den 22-åriga mannen, återförvisas till tingsrätten för ny handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet