Visa alla (3)

Morden i Vivalla: Långa fängelsestraff för dödsmisshandel – en frias

Publicerad

Två män döms för mord för dödsmisshandeln av en man i Örebrostadsdelen Vivalla i somras. Ytterligare två döms för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, medan en femte man frias för en dödsskjutning i samband med händelsen, meddelar Örebro tingsrätt på torsdagen.

En av de fem män som stått åtalade för morden i Vivalla frias från misstankar. Det handlar om den man som stod misstänkt för att ha skjutit ett av offren till döds.

– För att rätten ska kunna döma en person får det inte råda några rimliga tvivel om att det som åklagaren påstått har skett, säger Anders Domert som är rådman i målet. Inga andra möjliga förklaringar till händelseförloppet får finnas. Utifrån det har tingsrätten kommit fram till att här finns det rimliga tvivel. 

Enligt rätten så finns ”ingen direkt vittnesbevisning”. Dessutom saknas teknisk bevisning som till exempel spår av partiklar på mannens kläder efter skottlossning.

Tingsrätten finner därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen skjutit.

Rådman Anders Domert i mitten , flankerad av tingsfiskal Johan Alnebo till vänster och tingsnotarie Martin Starsmark. Foto: Johannes Weckström / SVT

Filmade dödsmisshandel

Av de fyra personerna som stod åtalade för dödsmisshandeln av en av personerna som färdades på mopeden döms nu två för mord, en för synnerligen grov misshandel och en för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, enligt ett pressmeddelande från Örebro tingsrätt.

Misshandeln filmades av flera personer som blev vittnen till händelsen. Filmerna har varit den bärande bevisningen för åklagaren. Bland annat har flera av gärningsmännen gått att identifiera.

De två män som  ska ha varit inblandade i dödsmisshandeln och döms för mord ska avtjäna 15 år och 10 månader i fängelse, den andre 13 år och 10 månader.

– Straffet för ett ”normalt” mord är 14 år, säger Anders Domert. Tingsrätten har bedömt att det här mordet allvarligare. 

Skillnaden i strafflängd för den andra personen handlar om vilket uppsåt de haft. 

– Personen som döms till 15 år och 10 månader, där finns det ett avsiktsuppsåt, alltså ett direkt uppsåt att döda, säger Anders Domert.  Personen som får ett lägre straff döms för ett likgiltighetsuppsåt, alltså att man varit likgiltig inför om personen dödades.

Minderårig förövare

De andra två som döms för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död får avtjäna fängelse i 5 år och 10 månader respektive sluten ungdomsvård i 11 månader. Det lägre straffet gäller en förövare som är minderårig.

I samband med gripandena har polisen beslagtagit flera vapen och narkotikapreparat.

Morden i Vivalla

Visa

Så gick det till enigt åtalet:

Den tredje juli 2018 dödades två män, båda i 20-årsåldern, i stadsdelen Vivalla i Örebro. Männen tillhörde rivaliserande grupperingar.

  • Två män på moped ska ha kört in i stadsdelen i Vivalla för att konfrontera en annan man.
  • Enligt åtalet ska en av männen på moped ha avlossat skott mot mannen.
  • Offret svarade med att skjuta tillbaka med automatvapen – 14 skott avlossades
  • En av männen på mopeden blev liggande på marken och överfölls direkt av flera män som misshandlade honom till döds.
  • Den andre mannen på mopeden jagade upp det tilltänkta offret och sköt honom med pistol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet