Nu ska delar av rättegången efter Vivallamorden tas om. Foto: SVT

Delar av Vivallarättegången ska tas om – hovrätten ger åklagarna rätt

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen i det uppmärksammade målet om dödsskjutningarna och dödsmisshandeln i Vivalla förra året kritiserade åklagarna tingsrättens hantering i skarpa ordalag inför överklagandet till Göta Hovrätt.
Nu ger hovrätten åklagarna delvis rätt och har beslutat att rättegången ska tas om.

Efter att dom fallit i målet om dödsskjutningen och dödsmisshandeln i Vivalla förra året kritiserade åklagarna i stort sett allt som tingsrätten beslutat om.

En del av kritiken rörde beslutet att avskriva flera av brotten som en 22-årig man stod åtalad för. Förutom mord var mannen misstänkt för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak och begärdes utlämnad från Albanien.

Tingrätten: ”Oklart vad han lämnats ut för”

Tingsrätten valde att inte pröva åtalspunkterna bland annat med hänvisning till att ”Tingsrätten saknar kännedom om det albanska rättssystemet” och att de därför inte kunde vara säkra på att han utlämnats för alla brottsliga handlingar.

Tingsrätten utgick därför att det var för mordmisstankarna som mannen utlämnades. Mannen dömdes slutligen för synnerligen grov misshandel till fem år och 10 månaders fängelse.

Delar ska tas om

Nu upphäver hovrätten tingsrättens beslut att avvisa åtalet vad gäller grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak. Enligt hovrättens resonemang så var det troligt att domstolen i Albanien hade kunskap om vilka brott 22-åringen häktats för, förutom misstankarna om mord.

Det betyder att tingsrätten måste ta upp åtalspunkterna  kring grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak och att rättegången delvis måste tas om.

22-åringens advokat Therése Tsarouchas säger att beslutet kommer att överklagas.

– Vi delar inte hovrättens beslut, säger hon. Jag ska överklaga beslutet på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet