En fjärde man har nu begärts häktad misstänkt för mord efter skjutningen i Vivalla förra veckan. Foto: SVT

Man med IS-koppling misstänks för mord i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde man har nu häktats misstänkt för mord efter skjutningen i Vivalla förra veckan. Mannen som är i 30-årsåldern har tidigare varit i Syrien och deltagit i strider.

Ytterligare en person har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord i Örebro. Mannen som är i 30-årsåldern är sedan tidigare dömd för brott och är en av ett 20-tal personer från Vivalla som har rest ned till konfliktområdet i Syrien och anslutit sig till IS, eller en liknande terrororganisation vars mål är att etablera en islamisk stat.

– Jag kommenterar ingenting kring personen förutom att han begärs häktad misstänkt för mord, säger åklagaren Krister Petersson.

Många har rest från Vivalla

Under de senaste åren har mellan 20 och 30 personer rest från Vivalla för att ansluta sig till terrororganisationer i Irak och Syrien. Mannen var en av de första som reste från Örebro.

Enligt uppgifter från myndigheter reste han hösten 2013 och anslöt sig då till en grupp som gick med i IS när de utropade sitt kalifat. Han kom tillbaka till Örebro för några år sedan samtidigt som två av hans bröder befaras ha omkommit i strid.

Mannen själv vårdades på sjukhuset i Örebro efter hemkomsten med befarade krigsskador.

Nekar till brott

Mannens advokat Christoffer Olsson bekräftar misstankarna och säger att hans klient frihetsberövades under fredagen.

– Han har delgetts misstanke om mord men nekar till brott.

Hur ser du på att han tidigare varit nere i Syrien och konfliktområdet?

– Det är inget som har berörts och det finns inga misstankar om det. Det ligger utanför den här utredningen, säger Christoffer Olsson.

Det var förra tisdagen som polis ryckte ut till Vivalla efter flera larm om skottlossning. På plats hittades två män som var så skadade att de senare avled. Sedan tidigare sitter tre män, 15, 20 och 31 år gamla häktade misstänkta för mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.