Bantat lastbilsstopp byggs i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan presenterades stora planer på ett ”Truckstop” där E18 och E20 möts utanför Örebro en anläggning där all tänkbar service för den tunga trafiken skulle samlas. Flera år efter den ursprungliga tidsplanen ska kommunen nu börja bygga en inhägnad lastbilsparkering.

I den ursprungliga tidsplanen skulle anläggningen stå klar maj 2007. Där skulle finnas:

• restaurang

• verkstäder

• dusch & övernattning för chaufförer

• tvätt- och smörjhallar

• dieselförsäljning

Men så blev det inte. Frågan drog ut på tiden, och i dag presenterade kommunledningen i Örebro vad som ska hända med området.

Det blir kommunens bolag Örebroporten som ska bygga anläggningen. Och av de ursprungliga planerna återstår en inhägnad säkerhetsparkering och att kommunen ska verkar för dieselförsäljning där flera olika drivmedelsbolag finns representerade.

”Det bidde en tumme” som heter i sagan...

– En tumme vill jag inte kalla det men ska man ha restaurang och annat kräver det investeringar och insatser, och ingen har hittills kunnat se sådana möjligheter att göra det privat initiativ, säger det moderata kommunalrådet Inger Högström-Westerling.

– Blir det här framgångsrikt och bra finns det alltid möjligheter att göra mer, men det får framtiden utvisa, fortsätter Högström-Westerling.

– Majoritetens turer är oberipliga. Faktum är att man inte bara försenat ett projekt som vore bra för jobben och för miljön. Man har förvandlat något som hade varit unikt konkurrensfördel till en asfaltsyta som det är oklart vem som kommer att använda, svarar oppositionsrådet Jonas Karlsson (s).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.