Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Mona Örjes, Junis förbundsordförande, om de utsatta barnens situation i karantäntider. Foto: TT Linda Håkansson/Junis

Barn med missbrukande föräldrar extra utsatta

Uppdaterad
Publicerad
Barn som bor tillsammans med missbrukande föräldrar är extra utsatta i de karantäntider vi befinner oss nu, det menar föreningen Junis som är en del av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Samtidigt visar deras årliga rapport att kommunerna bara når ut till en bråkdel av de barnen.

För 17:e året har föreningen Junis gjort en undersökning för att se vilket stöd landets kommuner ger barn i familjer med missbruk. De utgår från de rapporter som visar på att runt 15 procent av barnen i Sverige far illa av att en förälder dricker för mycket alkohol. I Örebro län motsvarar det 9 500 barn.

– När vi frågar kommunerna hur många barn som fick stöd under 2019 så är det bara en bråkdel. Färre än två procent av barnen som far illa fick stöd under förra året, säger Mona Örjes, ordförande i föreningen Junis.

Gemensamt ansvar

Hennes upplevelse är att stödet finns, men att barnen fortfarande inte nås av det.

– Det måste vara ett gemensamt ansvar för hela samhället. Det är inte socialtjänstens ansvar bara, där måste vi hjälpas åt, säger Mona Örjes.

Hör Mona Örjes berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet