Sjön Ölen ligger längst upp i det sjösystem som förser Örebro med vatten. Foto: Cathrine Gustavsson/SVT

Så ska Örebro räddas från vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Tydligare elektronisk vattenavläsning ska hjälpa ansvariga i Örebro att tidigt se trender när det finns risk för vattenbrist igen.

Det har gått ett år sedan örebroarna uppmanades att börja spara på vatten.

Från att ha legat på förhållandevis normala nivåer, sjönk plötsligt vattnet snabbt i det sjösystem som förser Svartån, och därmed Örebro, med färskvatten.

Vattenbristen i Örebro län

– Det var dels torkan under sommaren och dels att vi i vattendom är tvungna att tappa sjöarna på vatten, som gjorde att nivåerna plötsligt sjönk, säger Leif Rehnberg, VA-chef i Örebro kommun.

Leif Rehnberg, VA-chef i Örebro kommun. Foto: Peter Comstedt / SVT

Grundvattnet fortfarande mycket lågt

I dag är vattennivåerna i de tre sjöarna som det gäller, det vill säga Ölen, Stor-Björken och Toften, i stort sett på normala nivåer.

Däremot är grundvatten mycket under det normala i nästan hela länet, något som främst påverkar de som har egen brunn.

Tittar på framtiden

Risken att stå inför rejäl vattenbrist gjorde att kommunen införde nya elektroniska mätstationer, i stället för de mätlinjaler man tidigare använt.

De nya stationerna mäter av vattennivåerna varje timme, och skickar data vidare två gånger per dygn. Det innebär att man på kommunen snabbt kan se om vattnet sjunker.

– Vi har nu också gemensamma samtal med alla de kraftägare som utvinner vattenkraft från sjöarna. Och vi tittar inte bara på nuet utan också på framtiden, säger Leif Rehnberg.

Tagna på sängen

Många länsinnevånare var kritiska till kommunens agerande, och Leif Rehnberg har lärt sig vikten av snabb och tydlig information om hur situationen ser ut, och vad man gör.

– Även de som bor runt Ölen blev tagna på sängen när vi tömde sjön så pass kraftigt. Men vintern var i antågande och vi vågade inte riskera att det la sig is utan ville flytta så mycket vatten som möjligt så nära Örebro vi kunde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet