Foto: Arkivbild Monika Bruhn/SVT

Beredskap för skyfall behöver förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skyfall i september 2015 resulterade i stora översvämningar i Hallsberg. Nu har Länsstyrelsen utvärderat kommunens och räddningstjänstens insats. Man konstaterar att arbetet gick förhållandevis bra men att beredskapen kan förbättras ytterligare.

Hallsberg drabbades hårt av det kraftiga regnet i september 2015. Skyfallet medförde stora översvämningar där skolor, förskolor, hushåll samt en idrottsanläggning fick evakueras.

Länsstyrelsens utredning visar att samhällsfunktioner som vårdcentral och hemtjänst fungerade så gott som normalt under översvämningen.

– Utifrån de omständigheter som rådde hanterades händelsen bra både av Hallsbergs kommun och av Nerikes Brandkår, säger Christian Brun som ansvarat för utredningen, på Länsstyrelsens hemsida.

Kommer bli vanligare

På grund av klimatförändringar kommer extrema väderhändelser bli allt vanligare, skriver Länsstyrelsen. På grund av det har nu insatsen efter skyfallet i Sydnärke analyserats.

I rapporten kommer Länsstyrelsen fram till att arbetet med att analysera lägesbilder och snabbt begära in kartunderlag kan bli bättre. I utredningen fastslås också att samverkan mellan olika aktörer är avgörande för hur bra insatserna fungerar.

Ska ta fram fler åtgärdsförslag

För att förbättra kunskapen, bli bättre på att hantera extrema väderhändelser och minimera risken för framtida skador ska nu Länsstyrelsen i Örebro i län, tillsammans med Kumla och Hallsberg kommun, ta fram en översvämningskartering. Denna beräknas vara klar under hösten 2016 och ska innehålla mer detaljerade åtgärdsförslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet