Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katharina Fredriksson, Jespers gode man, hoppas få positiva besked om flytten. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Beskedet från Kumla kommun: Flytten av dövblinde Jesper avbryts

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslutade kammarrätten att stoppa flytten av 23-årige Jesper Fredriksson från Mo gård i Finspång till Stenebrunn i Kumla. Nu har Kumla kommun meddelat att man följer beslutet och avbryter flytten i väntan på Kammarrättens slutliga beslut.

I förra veckan överklagade Jespers familj förvaltningsrättens dom om att Jesper kunde flyttas till Stenebrunn.

– Runt lunch på fredagen fick vi beskedet att Kumla kommun tänkte fortsätta med flytten, säger Katharina Fredriksson, Jespers gode man.

Men samma dag meddelade Kammarrätten i Göteborg ett inhibitionsbeslut, vilket betyder att Jesper inte får flyttas till Kumla fram tills dess att något annat bestäms eller målet slutligt avgörs. Rätten ska nu avgöra om ärendet ska prövas eller inte.

– Efter det meddelade kommunen att flytten av Jesper avbryts. Det känns förstås bra. Vi var ju oroliga. Kommunen bröt ju mot samma beslut tidigare, när förvaltningsrätten slog fast att han inte fick flyttas innan dom hade fallit där, säger hon.

Chockad över kommunens agerande

Hon har flera gånger bett Kumla kommun ta hänsyn till förvaltningsrättens dom. Där står det att flytten ska få ta så lång tid som Jesper behöver, så att han tar så liten skada som möjligt.

– Men de har bara svarat att flytten skulle vara genomförd idag. Det är inte klokt. När Jesper skulle flytta till Mogård för sex år sedan tog inflyttningen ett år och var ändå jättejobbig för honom. Den här gången har inflyttningen pågått i fem veckor.

Katharina är fortfarande chockad över att Kumla kommun bröt mot det förra inhibitonsbeslutet från förvaltningsrätten. Beslutet innebar att han varken fick flyttas eller att en inskolning fick påbörjas.

– Om en kommun kan bryta mot ett flyttförbud, då blir ju Jesper och andra människor i hans situation i praktiken rättslösa.

Bekräftar att flytten avbryts

Nu hoppas hon och familjen att kammarrätten tar upp Jespers fall, för att avgöra var han ska bo.

– Annars tappar jag nog tron på rättssystemet.

SVT har sökt socialchefen Gabriella Mueller Prabin i Kumla för en intervju. Hon svarar endast i sms, att flytten av Jesper nu avbryts.

SVT har även försökt nå socialnämndens ordförande, Annica Sjöqvist, som i ett sms svarar: ”Detta är ett individärende som innebär sekretess. Rättsprocessen får ha sin gång och jag kommer inte att ge några kommentarer i dagsläget”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet