Jesper Fredriksson flyttas till Kumla. Foto: SVT

Domen: Dövblinda Jesper tvingas flytta till Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Trots vädjan och förtvivlan skiljs nu 23-årige Jesper Fredriksson från sina vänner på boendet Mo gård i Finspång, där alla kan teckenspråk. Under tisdagen kom domen som innebär att Jesper tvingas flytta till boendet Stenebrunn i Kumla mot sin vilja.

Redan 2019 beslutade Kumla kommun att flytta Jesper till kommunens egna boende. I väntan på dom beslutade förvaltningsrätten att Jesper skulle få bo kvar i Finspång – ett beslut kommunen gick emot genom att påbörja inskolningen till Stenebrunn redan i år.

Nu när domen fastställts tvingas Jesper flytta efter sex år på det specialiserade boendet Mo gård. Alla med dövblindhet är inte helt döva eller helt blinda. Så är det för Jesper, som också har en grav psykiatrisk utvecklingsstörning och adhd.

Inga andra boende kan teckenspråk

På Stenebrunn kommer Jesper få assistenter som kan teckenspråk, men inte övrig personal och boende såsom i Finspång. Det här är något som Jesper, hans familj och ombud lyft fram som viktigt då man befarar att han kommer att bli isolerad.

– Rätten har gjort en felaktig bedömning gällande goda levnadsvillkor när man samtidigt medger att boendet inte har tillgång till en teckenspråksmiljö. Vi har haft 8-9 andra rättsfall där rätten dömt annorlunda då det också varit tydligt att den inte funnits andra brukare på boendet som kan teckenspråk. Då har praxis varit att det inte setts som en fullständig teckenspråksmiljö, säger Jespers ombud Stellan Gärde.

Förvaltningsrätten: ”Inte avgörande”

Förvaltningsrätten har dock inte sett detta som en avgörande faktor när de fattat sitt beslut. ”Förhållandet att det i nuläget inte kommer att finnas andra brukare på Stenebrunn som kan teckenspråk är inte avgörande för att han ska kunna tillförsäkras goda levnadsvillkor”, skriver förvaltningsrätten.

Rätten betonar dock att det är viktigt att boendet nu säkrar upp att Jesper får ett socialt nätverk även med personer utanför boendet där han kan kommunicera med teckenspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet