Gabriella Mueller Prabin, socialchef i Kumla Foto: Sophie Olsson Rahlén / SVT

Socialchefen i Kumla efter domen i fallet med dövblinda Jesper: ”Känns bra”

Uppdaterad
Publicerad

Domen slår nu fast: dövblinda Jesper Fredriksson, 23, måste flytta mot sin vilja. Man ger därmed Kumla kommun rätt i det uppmärksammade fallet, och socialchefen Gabriella Mueller Prabin är nöjd med utfallet.

– Vi har ju trott på det här hela tiden, säger hon.

När SVT Nyheter når socialchefen på tisdagen har hon ännu inte läst igenom förvaltningsrättens dom. Dövblinde Jesper Fredriksson tvingas flytta till Kumla kommuns eget boende Stenebrunn, trots att han inte vill. Familjen har tagit strid för att Jesper ska kunna bo kvar på Mo gård i Finspång, men så blir alltså inte fallet.

Gabriella Mueller Prabin är nöjd med rättens beslut:

Fallet med dövblinda Jesper

– Vi har ju planerat för det här ända sedan 2018, när vi fattade vårt ursprungsbeslut om att flytta hem Jesper, säger hon.

Finns det ekonomiska skäl till att ni vill flytta Jesper till Kumla?

– Nej. Det är sant att det kostar mindre pengar om han bor på Stenebrunn än på Mo gård i Finspång, det blir alltid billigare än att köpa en plats på ett utomkommunalt boende, men det finns inga ekonomiska incitament bakom vårt beslut, säger Gabriella Mueller Prabin.

– Min grundinställning är att de som hör till Kumla och har de här behoven också ska vara i Kumla. Då har vi större möjlighet att ta fullt ansvar.

Hon säger att hon känner sig trygg med att Stenebrunn kan erbjuda Jesper en bra tillvaro och goda levnadsvillkor.

– Jag förstår att man kan reagera på förändringar. Men Stenebrunn är byggt för att vi ska kunna ha en bra kvalitet för Jesper och andra människor med de specifika behov de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet