• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Kammarrätten i Göteborg vill stoppa flytten av dövblinde Jesper. Detta efter att familjen överklagat förvaltningsrättens beslut.

Kammarrätten: Dövblinde Jesper ska inte flyttas till Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten i Göteborg vill stoppa flytten av dövblinde Jesper. Detta efter att familjen överklagat förvaltningsrättens beslut.

SVT Örebro har i flera reportage berättat om dövblinde 23-årige Jesper Fredriksson, som efter sex år på det specialiserade boendet Mo gård i Finspång skulle tvingas flytta till boendet Stenebrunn i Kumla kommun, mot familjens vilja. Efter förvaltningsrättens beslut om att Kumla kommun får flytta Jesper till Stenebrunn, överklagade familjen beslutet till Kammarrätten i Göteborg. I dag beslutade kammarrätten att Jesper inte ska flyttas tills dess att målet slutligt är avgjort.

– Vi blev överraskade av att kammarrättens dom kom så snabbt, men de har uppenbarligen förstått allvaret i tvångsflytten och tagit ett snabbt beslut, säger Boris Kovacic, Jespers styvpappa och juridiska ombud.

Familjen är hoppfull

Kammarrätten har ännu inte meddelat prövningstillstånd – alltså om rätten kommer att ta upp fallet. Men Boris Kovacic är hoppfull, särskilt eftersom rätten idag beslutade om inhibition, alltså att Jesper ska vara kvar på Mo gård fram tills dess att något annat bestäms eller målet avgörs slutligt.

Inskolningen av Jesper på Stenebrunn, Kumla kommuns boende, har pågått under en period och den definitiva flytten skulle enligt planerna ske nu på måndag.

– Vi utgår från att Kumla kommun hörsammar rättens beslut och stoppar flytten, säger Boris Kovacic.

SVT sökte ansvariga i Kumla kommun under dagen och fredagskvällen för en kommentar, utan framgång.

I en tidigare intervju med SVT Nyheter Örebro berättade mamma Anna Werner, mamma till Jesper, om sin känsla av maktlöshet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Werner kämpar för att hennes son Jesper Fredriksson inte ska flyttas från sitt hem sedan sex år. I klippet berättar hon varför. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT /Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet