Arkivbild. Räddningstjänsten släcker en brinnande bil i Malmö i augusti. Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen: Bilbränder markerar laglöst land

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder har blivit ett omfattande problem runt om i landet. En av städerna som drabbats kraftigt är Örebro. Polisen ser bilbränderna som en markering av kriminella.

– Vi har haft en ganska omfattande kriminalitet på väster i Örebro under en lång tid, säger Annika Laestadius, chef för polisområde Örebro.

Bilbränder, men också skadegörelse och stenkastning har inträffat på flera håll i Örebros västra stadsdelar under i stort sett hela året. Trots det menar polisen att området inte blivit mer kriminellt.

Oro i västra Örebro

– Vår bild är att det inte blivit värre i de här områdena. Det har i alla fall inte blivit mer kriminellt, säger Annika Laestadius.   

Bilbränderna en markering

Under 2016 har ett 30-tal bilbränder inträffat på bara väster, enligt statistik från polisen. Nerikes Brandkår meddelar dessutom att de haft ärenden med anlagda bränder i omkring 70 fordon i hela deras upptagningsområde, majoriteten av dem på väster.

– Det finns en tendens att elda bilar för att på något sätt markera att det är de som äger det här området och inte polisen eller någon annan, vilket de givetvis inte gör, säger Annika Laestadius vid polisen.

Varför är de som gör det här så svåra att komma åt?

– Det finns en svårighet i att verkligen leda i bevis och knyta vissa personer till brott. Men det är ett arbete som vi fortsätter att jobba med, säger Annika Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet