Foto: SVT

”Vilsna och maktlösa” – därför tror unga att det brinner på Väster

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsföreningen For the People försöker vända trenden på väster. De tror att mycket av oroligheterna styrs av äldre kriminella i området.

Den senaste tiden har flera bilar brunnit i Vivalla och det har inträffar flera andra händelser i Örebros västra stadsdelar. Dan Hersan tror att många av de ungdomar som tar till de metoderna egentligen känner sig maktlösa och att de söker en kortsiktig lösning.

Läs mer: Oro i västra Örebro

Oro i västra Örebro

– Att greppa och kasta en sten är en väldigt enkel handling. Och efter att de gjort det märker de att de får en reaktion. Jag tror att det är det enda sättet som de tycker att de får makt i just nu, säger Dan Hersan.

”Handlar mycket om förebilder”

Khalid Mohammed är också uppvuxen i Vivalla och han har egna erfarenheter av hur det är att växa upp här. Han och Dan Hersan är två av medlemmarna i ungdomsföreningen For the People, som tillsammans vill göra något för ungdomarna i Vivalla.

– Jag tror att det handlar mycket om förebilder. Vi träffar de äldre och dem bjuder oss på läsk och så vidare, men sedan går de runt hörnet och säljer knark. Det är ingen som säger till oss att det är dåligt, för oss blir det bra förebilder. Vi ser bara pengarna och tänker att så vill jag också bli. Det är det som vi vill motverka, säger han. 

Vilka är det som står bakom bränderna och stenkastningen?

– Jag tror att det är unga som känner sig vilsna och som blir beordrade att göra det av äldre i området. Egentligen är det unga som vår förening borde ta tag i, säger Dan Hersan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet