Foto: SVT

Kenneth Nilsson (S): ”Vår förbaskade skyldighet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kommunen har satsningen på ökad vuxennärvaro fallit väl ut. Och nästa år satsar Örebro kommun fem miljoner kronor på unga vuxna och äldre ungdomar.

Det har varit en ovanligt lugn sommar i våra större bostadsområden i Örebro, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Två miljoner kronor på fler professionella vuxna i flera bostadsområden i Örebro. Det beslutade kommunstyrelsen om i juni tidigare i år. Tanken var att satsningen skulle vara över sommaren, men nu tittar kommunen på att förlänga satsningen.

Oro i västra Örebro

Läs mer: Oro i västra Örebro

– Kommunstyrelsen kommer snart att fatta beslut om en förlängning av satsningen eller snarare nästa steg. I vår budget för 2017 avsätter vi fem miljoner kronor för att arbeta mot äldre ungdomar och yngre vuxna, säger Kenneth Nilsson (S).

Ska bygga broar

Enligt honom går satsningen ut på att bygga broar mellan ungdomarna och andra krafter i samhället.

– Vi har behov av att bygga broar mellan grupper som känner sig utanför samhället. Vi kan inte blunda för problembilden. Arbetslöshet och klyftor i samhället sätter sina spår och det är vår förbaskade skyldighet att överbygga det, säger Kenneth Nilsson.

Satsar på samverkan

Tidigare har det framkommit kritik mot att kommunen inte satsar i områdena förrän efter det hänt incidenter, som de i Oxhagen tidigare i år. Men Kenneth Nilsson slår ifrån sig kritiken.

Partnerskapet är en långsiktig process. De har byggt upp strukturer som gjorde att vi kunde föra den här sommarsatsningen. Örebro är bra på gång nu med att samverka mellan olika kommunala verksamheter, polisen och civilsamhället. Den strukturen finns och det måste vi jobba vidare med, säger Kenneth Nilsson (S).

Områdena ska ha bättre resurser

Satsningen innebar ett 20-tal tillfälligt anställda professionella vuxna.

Var det en tillräcklig satsning?

– Det var nog det den här sommaren och nu skapar vi möjligheter att förlänga arbetet, men framför allt ser vi till att det vardagliga arbetet i de här områdena ska ha bättre resurser, säger Kenneth Nilsson (S).

Vad betyder ”partnerskap” i texten?

Med partnerskap menas det samverkansprojekt som pågår i fem områden i Örebro kommun där flera olika kommunala verksamheter samarbetar med varandra, polisen och det civila samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet