Foto: SVT

Trots extra väktare – boende vill se fler insatser

Uppdaterad
Publicerad

De boende i Oxhagen tror att satsningen på ökad vuxennärvaro gjort skillnad men samtidigt efterfrågar de fler insatser.

– Skillnaden är att det är mer folk här, men det händer fortfarande saker. Det behövs fler föräldrar i området, säger Monica Åberg.

En nedbrunnen fritidsgård, bilbränder och våldsamt upplopp. De senaste månaderna har det inträffat flera incidenter i Oxhagen i Örebro. Många boende SVT pratat med i området trivs bra i området, men är samtidigt oroliga över utvecklingen. Monica Åberg har bott i området i ungefär tio år.

– När jag flyttade hit var det ett familjeområde, nu är det mer struligt här. Samtidigt tycker jag att det är ett vänligt område, även fast inte alla tror det, säger hon.

Oro i västra Örebro

Läs mer: Sociala väktare ska göra Oxhagen lugnt

”Behövs fler föräldrar ute”

Hon tycker att de som står för oroligheterna i området förstör för sig själva och att det som behövs är fler föräldrar ute i Oxhagen.

– Det är bra att fritidsgården kommer, men det bör finnas fler föräldrar i omlopp. Alla föräldrar säger att deras barn inte gör något, samtidigt som de inte har koll på vad deras barn gör i området, säger Monica Åberg och tillägger:

– Väktarna syns och det är bra tider som de går på. Men de skulle nog behöva vara några fler, säger hon.

Värst på natten

Staffan Engman har inte sett till väktarna i området.

– Nej, jag har inte sett till dem. De har varit osynliga för mig i alla fall. Men förhoppningsvis har de gjort någon nytta, säger han.

Enligt honom är situationen värst nattetid.

– Det är mycket som händer. Nu senast var det ett gäng ungdomar ute och smällde smällare hela natten. Jag kan inte säga att det känns tryggt att bo i Oxhagen och jag tror inte att det är någon som känner sig riktigt trygg här, säger Staffan Engman.

Vill se fler insatser

Maj-Lis Andersson bor i Öbo:s seniorboende i Oxhagen. Hon har bott i området i sju år nu och hon tycker att satsningen på sociala väktare fallit väl ut. Men även hon vill se fler insatser.

– Vi ser dem i området, men inte så mycket som vi kanske skulle vilja. Det kunde nog ha varit några fler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet