Efter att minoriteten, i form av Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Örebropartiet, krävt en minoritetsåterremiss vid förra kommunfulllmäktige i Örebro har frågan om folkomröstning kring BRT vandrat ännu ett utredningsvarv.
Oppsitionen vill se en omräkning
Efter återremissen har kommunstyrelseförvaltningen kompletterat utredningen med en juridisk bedömning som visar att vilken metod man använder för att räkna namnunderskrifter, stickprov eller varje namn, inte är juridiskt fastslaget.
Enligt oppositionen har räkningen gjorts alldeles för nitiskt, man borde egentligen använda stickprovsmetoden.
Kommer inte att rösta för
Nu kommer frågan först att tas i kommunstyrelsen där majoritetens John Johansson (S) redan nu konstaterar att man inte kommer att rösta för ytterligare en omräkning.
– Sen går det vidare till fullmäktige, säger han. Där kan man alltid besluta om en folkomröstning oavsett namnunderskrifter men för det krävs såklart också att majoriteten röstar för.
”Kommer att hamna i förvaltningsrätten”
Men att det skulle gå att komma fram till politisk enighet i frågan är otänkbart. Och redan nu räknar han med att frågan inte är avgjord.
– Oppositionen har redan sagt att de kommer att överklaga ett nej till förvaltningsrätten så jag räknar med att det hamnar där så småningom. Men vi är trygga med att vi har handlagt det här ärendet rätt, vi får se vad förvaltningsrätten kommer fram till.
Bakgrund:
Sakfrågan gäller huruvida det finns ett giltigt antal namnunderskrifter för att ordna en folkomröstning på så kallat folkinitiativ.
Flera omräkningar, bland annat en av revisionsbyrån PWC, visar att saknas tillräckligt med godkända underskrifter för att komma upp i minimum på 11 900.
Motståndarna till BRT menar att räkningen av namnunderskrifterna gjorts på fel sätt. Man borde ha gjort stickprov i materialet – istället har alla röster räknats.