Foto: SVT

Byalag i Sverige samlade till hus i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Byalaget i Latorp utanför Örebro har samlat ihop nästan 20.000 kronor till en hemlös familj i Sri Lanka, så att de kan få ett nytt hem efter flodvågskatastrofen för ett år sen. En av de drivande i insamlingsprojektet var själv bara två dagar från att drabbas av tsunamin.

Ewa Overmeer i Latorp var på semester på Sri Lanka med sin familj straxt före jul i fjol. De har inhemska vänner där och vistelsen var så trevlig att Ewa försökte att senarelägga hemresan så att de kunde stanna över juldagarna, men det gick inte.

– Vi kom hem på julaftonskvällen, berättar Ewa, och katatstrofen, tsunamin, det var ofattbart att tänka sig vad som hade hänt.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Behovet av att hjälpa till blev stort.

– Det var jättemånga som kände som jag och för oss blev det extra påtagligt.

Efter att byalaget i Latorp engagerat sig i en insamling så har 20.000 kronor samlats in, men målet är 27.000 kronor. Det räcker till ett nytt hus av modern standard.

– Vanliga människor får ingen hjälp där så kan pengarna gå till dem så är det ju bra, avslutar Ewa Overmeer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Mer i ämnet