Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga och starkt berörande ljudsekvenser! Hör Sagas mammas totala förtvivlan i larmsamtalet till SOS. Foto: SVT

Sagas mamma om livstidsdomen: ”Oroas för hovrätten”

Uppdaterad
Publicerad

På morgonen den 29 april förra året åkte Sagas mamma till sin gravida dotters lägenhet eftersom hon inte fått tag på henne på mobilen. Där hittade hon henne död och ringde 112. Samtalet spelades upp i tingsrätten och blev det känslosammaste ögonblicket under rättegången.

Varning för obehagliga och starkt berörande ljudsekvenser!

I samtalet till SOS har Sagas mamma precis hittat henne död och i rösten hörs en total förtvivlan. Larmoperatören på SOS försöker bland annat få Sagas mamma att göra första hjälpen, men Sagas mamma svarar bara ”hon är död, hon är död”.

Med Sagas mammas medgivande publicerar SVT nu delar ur samtalet.

Mordet på gravida Saga i Örebro

– Saga är min dotter och jag vill inte att hon blir en siffra i statistiken utan det är en mamma och familj som förlorat sin dotter och syster, skriver Sagas mamma till SVT.

Sagas mamma och syster kommenterar domen

Sagas familj väljer nu att kommentera tingsrättens dom.

– Livstid och hedersrelaterat är det enda straffet för mordet på min dotter, Sveriges hårdaste straff. Så ja, jag är nöjd. Men jag oroas för vad domen blir i hovrätten, om den tas upp där, skriver Sagas mamma i ett mejl till SVT.

Sagas syster upplever precis som sin mamma att det inte är över än.

– Jag kan inte känna mig helt avslappnad innan vi får ett bra besked från hovrätten. Inget straff kommer att kännas rättvist, jag har förlorat min syster och min systerson.

”Ett av de grymmaste fallen”

Fallet har beskrivits som ovanligt av GAPF och som ett av de grymmaste som målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz biträtt.

Rättegången mot gravida Sagas pojkvän har pågått i flera veckor. I onsdags föll domen vid Örebro tingsrätt – den 22-åriga pojkvännen döms till livstids fängelse.

Omedelbart efteråt överklagade pojkvännens advokat domen till hovätten.

SVT publicerar nu delar ur larmsamtalet från den 29 april 2023, med mammans medgivande.

Därför publicerar SVT larmsamtalet

SVT Örebro har valt att publicera mammans samtal till SOS med tydliga varningar om att ljudklippet är starkt berörande och obehagligt. Så här förklarar ansvariga utgivaren Andreas Nilsson varför:

– I nyhetsflödet hör vi nästan dagligen om mord. Då finns risken att vi blir avtrubbade. Med det här vill vi, trots att det gör ont, komma nära och skapa förståelse för den tragedi som varje mord är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet