Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planerade byggen av nya hyresbostäder kan pausas med anledning av det osäkra ekonomiska läget. Hör mer om situationen i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Renoveringar och nybyggen av bostäder skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det osäkra ekonomiska läget gör att fastighetsägare som planerat för uppförande av nya eller renovering av gamla hyresfastigheter tryckt på pausknappen, uppger branschorganisationen Fastighetsägarna MittNord.

I en enkät som organisationen skickat ut till femhundra av sina medlemmar i norra och mellersta landet har ett femtiotal svarat att de nu pausar planerade byggprojekt i väntan på att läget stabiliseras.

– Det beror på den osäkerhet som finns vad gäller byggmaterial-, och energipriskostnader. Det är kostnadsbilden som gör att man blir orolig och avvaktar om man kan, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna MittNord.

I förlängningen får det konsekvenser eftersom behovet av bostadsbyggande på många håll är stort, menar hon.

– Svaren vi har fått i undersökningen indikerar ju magkänslan vi har haft, att man bromsar sina byggprojekt.

Hör mer om situationen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet