Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Hjelm, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna MittNord uppger att många mindre fastighetsägare är oroade över den ekonomiska utvecklingen just nu. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Ökande kostnader får fler fastighetsägare att överväga kallhyra

Uppdaterad
Publicerad

Snabbt skenande kostnader gör läget ansträngt för många mindre fastighetsägare just nu, enligt branschorganisationen Fastighetsägarna. Efter Eon:s aviserade höjning av fjärrvärmepriset kan frågan om kallhyra bli aktuell i årets förhandlingar.

Inom kort inleds förhandlingar om kommande års hyresnivåer för de som bor i landets hyresrätter.

På kort tid har det skett kostnadsökningar inom flera områden som påverkar de som äger fastigheter. Till exempel för el, räntor och dyrare byggmaterial vid renoveringar.

Långsam process

Enligt branschorganisationen Fastighetsägarna är det många, särskilt mindre aktörer, som just nu oroas av utvecklingen. Samtidigt är förhandlingar om hyresnivåer en långsam process omgärdad av tidigare ingångna överenskommelser med Hyresgästföreningen.

– Man är ju ansträngd och oroad. Oroad över prisutvecklingen som varit, var inflationen kommer ta vägen. Man är orolig för att inte få täckning för sina kostnader, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna Mitt/Nord.

Omförhandling av hyresavtal

Eon har nyligen aviserat en höjning av fjärrvärmepriset i Örebro med 13 procent för företagskunder, som införs vid årsskiftet. Det kan innebära att vissa fastighetsägare överväger omförhandla hyresavtal och införa kallhyra. Det vill säga att hyresgästen själv får stå för uppvärmningskostnaden.

– Jag tror absolut man tar sig en funderare på hur man vill ha det framöver. Det är nu under hösten som man kan ta de här diskussionerna, säger Lisa Hjelm.

Hör mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet