Registrering för ukrainska flyktingar i Örebro dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det är i nuläget oklart hur många ukrainare som kommit till länet. Men för de som kommit så dröjer det till tidigast nästa vecka innan de kan registrera sig hos Migrationsverket på plats. 

Sedan det så kallade mass­flykts­di­rek­tivet aktiverats så är det möjligt för ukrainare att stanna i Sverige utan att söka asyl. De behöver däremot registrera sig hos Migrationsverket för att ta del av det stöd som finns.

I Örebro är detta möjligt tidigast nästa vecka.

Örebro län och kriget i Ukraina

Ta hjälp av familj och vänner

Karin Eriksby är integrationssamordnare på Länstyrelsen och hon uppmanar de som har möjlighet att bo hos släktingar eller vänner fram till måndag.

– Vi ser att den delen där privatpersoner öppnar upp sina hem för släkt och vänner från Ukraina är väldigt viktig.

Den som inte har möjlighet att vänta fram till måndag uppmanas att söka sig till Migrationsverket i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

I en tidigare version uppgavs att det skulle vara möjligt att registrera sig redan på måndag, men det har Migrationsverket nu dragit tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet