Samtliga kommuner i Örebro län beredda på att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner människor är på flykt undan kriget i Ukraina men hur många som eventuellt kommer att söka sig till Sverige går inte att uppskatta. Men på Länsstyrelsen i Örebro konstaterar man att samtliga kommuner i länet just nu förbereder sig på att ta emot flyktingar.

– Det finns beredskap, det finns boende och det finns människor som arbetar med frågorna i samtliga kommuner

Så sammanfattar Karin Eriksby, samordnare på Länsstyrelsen i Örebro, läget när det gäller flyktingmottagandet. Samtidigt är det svårt att säga om de resurser som nu ställs i ordning kommer att räcka.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Ukraina är ett land med stor befolkning – 44 miljoner invånare, konstaterar Karin Eriksby. Just nu ser det ut som att många söker sig till grannländerna men ingen vet hur länge kriget fortsätter eller hur många som kommer att fly. 

Just nu är viljan att ta emot flyktingar från Ukraina stor men hur länge det kommer att hålla i sig gissar Karin Eriksby beror på hur långvarig konflikten blir.

– Vi är väldigt tacksamma för att många just nu även kan tänka sig att öppna upp sina hem – det betyder att vi kan hjälpa dem som kanske inte har några kontakter alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet