Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laina Nietula föddes 1940 och kom till Sverige när det var ont om jobb hemma i Finland. Foto: SVT

Lainas pappa dog i andra världskriget: ”Gamla minnen väcks till liv”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre människor som själva upplevde andra världskriget finns kvar i livet. Men i bland annat Degerfors bor andra generationens sverigefinnar, vars anhöriga drabbades hårt av kriget i Finland.

Varannan torsdag träffas seniorerna i Finska föreningen i Degerfors. De fikar, sjunger och pratar om livet. Den här torsdagen i början av mars, den första träffen sedan pandemins start och efter Rysslands invasion i Ukraina, innehöll mer känslor än vanligt.

– När jag tittar på tv nu kommer minnena. Det är inte roligt att se när barnen och kvinnorna flyr, det är hemskt, säger Alex Suomalainen, som föddes i Ingermanland 1931 och kom till Sverige 1950.

Han berättar om hur han och hans familj fick lämna sitt hem när tyskarna kom till St Petersburg i Ryssland under andra världskriget, och hur bristen på jobb sedan tvingade hans familj att ta sig från Finland till Sverige.

”Jämt i mina tankar”

Laina Nietula föddes 1940, och hennes pappa dog i kriget innan hon föddes.

– Det är jämt i mina tankar, säger hon.

I klippet berättar Laina Nietula och Aini Kilpivaara mer om minnena från andra världskriget och hur de ser på det pågående kriget i Ukraina.

Finska förvaltningsområden

Degerfors, Hällefors, Karlskoga, Laxå, Lindesberg, Örebro och Region Örebro är alla finska förvaltningsområden.

Minoritetslagen säger att de sverigefinnar, samer och tornedalingar som bor i en kommun som tillhör ett förvaltningsområde har rätt att få förskola, äldreomsorg och information på finska, samiska och meänkieli. Kommunen ska därför erbjuda förskoleplats, hemtjänst eller äldreboende där finska, samiska och meänkieli används helt eller till en väsentlig del och de ska kunna ge information och service på minoritetsspråken.

Källa: Minoritet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.