”Det är tystlåtna och trötta människor som har kommit”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen kom den första större gruppen av flyktingar från Ukraina till Örebro län. Fyra bussar med sammanlagt 202 personer har fått akutboende i Örebro och Karlskoga.

Det är Länsstyrelsen som meddelar att de under torsdagskvällen fick ett telefonsamtal från en busschaufför om att gruppen med flyktingar var på väg. Migrationsverket och Länsstyrelsen samordnade en insats för att ta emot gruppen.

– Det är tystlåtna och trötta kvinnor och barn som kommit, säger hotellägare Erik Byström i Karlskoga som tagit emot. De har fått sina rum och fått lite mackor och te.

Örebro län och kriget i Ukraina

Akutboende i Örebro och Karlskoga

160 barn, 40 kvinnor och två äldre personer har fått akutboende i Örebro och Karlskoga. Personerna har fördelats jämnt mellan de två kommunerna. Flyktingarna kunde komma in i Sverige i enlighet med massflyktsdirektivet som aktiverades av EU förra veckan.

Direktivet möjliggör att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. Migrationsverket avser starta registreringen av flyktingarna under kommande vecka, enligt direktivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet