Över 700 bostadsplatser för Ukrainaflyktingar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

500 platser finns i Örebro, dessutom finns ett 100-tal platser och drygt 120 lägenheter i åtta andra kommuner i länet. Så ser kapaciteteten ut just nu för att ta emot flyktingar från Ukraina.

Nio av länets 12 kommuner har svarat på länsstyrelsens förfrågan om hur många flyktingar man i nuläget är beredda att ta emot från Ukraina. Det handlar om lägenheter, lediga rum och platser på campingar och vandrarhem.

Uppdraget kommer från Migrationsverket.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Vi har fått en begäran om att vi ska kartlägga boendekapaciteten i kommunerna. Det är det vi jobbar med nu och ser fram emot att kunna bistå med den typen av överblick, säger länsrådet Anna Olofsson.

I Askersund har man fem tillgängliga lägenheter. Degerfors, Hallsberg och Lindesberg erbjuder alla ett 20-tal lägenheter vardera, där Hallsberg också kan erbjuda 11 rum.

Behöver tid på sig

I Degerfors är dock hälften av de lägenheter man kan erbjuda inte tillgängliga omgående. Samma sak gäller i Lindesberg, som behöver en till tre veckor på sig, innan inflyttning.

Laxå har ett 30-tal bostäder och dessutom tio lägenheter i ett privat bostadsbolag. Hällefors har 10 lägenheter, medan Lekeberg endast kan erbjuda ”ett fåtal”. Kumla har 12 tillgängliga lägenheter, utöver 125 platser på camping/vandrarhem. Dessutom har man 28 andra platser redo inom två månader.

I Örebro finns för närvarande 500 platser, enligt kommunen.

Karlskoga, Ljusnarsberg och Nora har inte svarat.

I klippet berättar länsrådet mer om den pågående kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet