Kriget i Ukraina pressar länets företagare

Uppdaterad
Publicerad

Oro för materialbrist, höjda drivmedels- och energipriser – och leveranskedjor som behöver ses över. Kriget i Ukraina leder till flera konsekvenser för länets företag.

– Alla faktorer är här och de är allvarliga, säger Karl Hulterström, regionchef vid Svenskt näringsliv.

På fredagen hölls en presskonferens om hur kriget i Ukraina påverkar länets företag. Länsstyrelsen och flera näringslivsparter medverkade.

Enligt Svenskt näringsliv är det ganska få företag i Örebro län som har produktion eller verksamhet i Ukraina. Men ett antal företag i länet har direkt handel med landet.

Örebro län och kriget i Ukraina

Dyrt resande påverkar arbetsmöjligheter

De höga priserna på drivmedel är en sak som påverkar.

– Senast igår hade jag kontakt med en medlem som berättade att han har medarbetare som funderar på att sluta jobba för att det är för dyrt att ta sig till jobbet, säger Karl Hulterström på Svenskt näringsliv.

Sanktioner ändras snabbt

De företag som bedriver handel med Ryssland och Ukraina kan ta del av de sanktionslistor som finns.

– Vi uppmanar till att titta på listorna dagligen för det förändras väldigt snabbt. Det går från dag till dag, säger Carina Lahall på Amli Mälardalen.

Hon arbetar också på Enterprise Europe Network som är ett internationellt affärsnätverk som stöttar företag som gör affärer utomlands.

I klippet: Hör mer om hur företagen i vår region påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet