I klippet hör du ”Daniel” berätta om sin resa och om insikten i bakom gallret. – Jag var mer lik min egen pappa än vad jag trodde. Foto: SVT

”Daniel” hoppade av: ”Många lider när man lever ett sånt här liv”

Uppdaterad
Publicerad

Uppväxten var tuff och han tog den kriminella vägen tidigt i livet. Vändningen kom när en välkänd tidigare kriminell besökte honom i fängelset för att få honom att byta bana.

– Om den här personen kunde ändra sitt liv så tyckte jag att det kunde vara värt att testa, säger ”Daniel”.

Det var avhopparorganisationen Passus som han kom i kontakt med där på anstalten, för ett antal år sedan. ”Daniel”, som egentligen heter något annat, kommer från Mellansverige. Idag jobbar han själv med att hjälpa avhoppare.

– Många blir skrämda av behandlingstiden som är ett och ett halvt år, men för mig är det en kort tid, säger han och fortsätter:

Kriminella avhoppare

– Med de konflikter som fanns när jag kom ut hade jag snart fixat ett vapen, torskat för vapenbrott och fått ett nytt straff. Jag valde att lägga tiden på något annat istället.

I klippet hör du om ”Daniels” resa och det livsavgörande beslut han tog i fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet