Pernilla Söderqvist och Adam Biörs har en stor yta att dansa på. Rockrullarnas normalt fyllda lokal gapar tom under corona. Se dem svänga loss i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Dansförening håller andan under corona – men det kliar i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Rockrullarna i Örebro har ställt in alla större verksamheter under coronapandemin. Tobias Hudin, som dansat i fyra år, längtar efter att få komma igång igen.

Lokalen under Haga centrum i Örebro ekar tom sånär som på några par.

– Det är våra tränare och de som normalt tävlar som behöver hålla igång, säger Petra Johansson, ordförande i föreningen.

Föreningen med drygt 760 medlemmar är en av de större dansföreningarna i Örebro. Från en dag till en annan ställdes i princip allt in i våras. Från kurser och sällskapsdanser till dans för barn.

– Det är tråkigt. Vi har många medlemmar som kommer hit inte bara för att lära sig dansa, säger Petra.

”Skrattar mycket ihop”

En av dem fick tips från en kompis och gick ner i källarlokalen för fyra år sedan. Sen dess har han haft svårt att hålla sig därifrån. En kontrast till det stillasittande jobbet i egna entreprenadfirman.

– Jag kommer ut och får göra något annat. Det är skönt att få träffa olika människor. Det är bra folk här nere. Det är en stor glädje med dansen att man skrattar mycket ihop, säger Tobias Hudin.

Plan B

Föreningens ekonomi är stabil, även om löpande utgifter måste betalas. Om läget är oförändrat till hösten ser man ändå över möjligheterna att öppna upp, under annorlunda former.

– Det kan handla om att ha samma utbud, men att styra så att man får dansa med samma danspartner, säger Petra.

För Tobias är det svårt att hålla sig borta helt från dansen. Musik i maskinerna blir det på jobbet och i lurarna på promenaderna. Och i väntan på en mer hållbar framtid stegas det i smyg.

– Vi träffas några stycken. Vi är väldigt försiktiga, men kan inte hålla oss riktigt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En ovanlig vardag – Örebro

Mer i ämnet
Mer Örebro
Mer Nyheter