Frederik Möse är ortoped och ansvarar för studenterna som arbetar som operationsassistenter i Lindesberg. Foto: SVT

Lindesbergs lasarett testar dansk metod för att främja framtidens kirurger

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag görs ett stort antal ingrepp av knä- och höftledsproteser på Lindesbergs lasarett. Det råkar också vara en väldigt bra introduktion i kirurgi. Lägg till detta lite danskt och norskt inflytande och du har en framgångsrik metod i att utbilda nya kirurger – snabbare.

Idén med att låta läkarstudenter arbeta extra som operationsassistenter startade i Lindesberg tack vare Bjarne Lund-Petersen, produktionschef för ortopedi i region Örebro län.

– I Danmark där jag kommer ifrån är det väldigt vanligt att läkarstudenter assisterar under operationer men i Sverige förekommer det nästan inte alls, konstaterar han. Jag tycker att metoden är bra och föreslog att vi skulle införa det här också.

”En bra introduktion till kirurgi”

Hans norske kollega, ortopeden Frederik Möse på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ), är den som driver projektet och ansvarar för studenterna som i dag assisterar när knä- och höftledsproteser sätts in på Lindesbergs lasarett.

– Det är standardiserade operationer i Sverige och går i stort sett till på samma sätt, förklarar han. Därför är de en väldigt bra introduktion till kirurgi.

Säker arbetsmetod

Ett pilotprojekt startade 2018 för att grundligt utreda om arbetssättet skulle innebära några risker men i dag är verksamheten permanent.

– Assistenten håller inte i skalpellen och gör inga egna ingrepp, förklarar Frederik Möse. Därför konstaterade vi tidigt att det här är en säker arbetsmetod.

Skyndar på utbildningen

På sikt kan projektet vara en del i pusslet med bemanningen inom vården. Men viktigast är att det ger blivande kirurger tidig träning.

– I dag kan det stå två överläkare och göra tämligen enkla ingrepp medan en ST-läkare assisterar. Om vi nu låter läkarstudenter assistera kan en av överläkarna arbeta med annat och ST-läkaren flytta över till operatörens sida och lära sig ingreppet. På det viset hoppas vi att det blir bättre för alla, avslutar Frederik Möse.

Vilka är det som assisterar i Lindesberg ?

  • De studenter som idag arbetar vid Lindesbergs lasarett tillhör Kirurgiska utskottet på läkarprogrammet i Örebro
  • Studenterna ska helst ska ha gått två år av sin utbildning för att ha de grundläggande anatomikunskaperna
  • Utbildning i allt från hur man tvättar händer till själva ingreppen får studenterna på plats
  • Målet är att varje vardag från 8-16 ha en läkarstudent som operationsassistent på plats i Lindesberg
  • Det hela är ett extrajobb och ingår alltså inte i den ordinarie läkarutbildningen

Källa: Frederik Möse, ortopedspecialist USÖ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.