• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Mötet på tisdagskvällen var välbesökt. Foto: Anders Nord /SVT

De bjöd in till möte om skolstängning

Publicerad

Vivallaskolans högstadium i Örebro ska läggas ner och eleverna kommer att bussas till skolor i andra delar av staden. Saken diskuteras förstås livligt bland de berörda, inte minst på ett välbesökt möte på tisdagkvällen, med nästan alla politiska partier på plats.

– Jag tycker vi fick rätt så bra svar på de frågeställningar vi hade och vi är väldigt nöjda med kvällen, säger en nöjd Sakarias Jibril från föreningen For the people.

SVT Play: Se hela inslaget här

Det är föreningen som har tagit initiativet till mötet som hölls igår kväll i Vivalla, för att föräldrar skall få veta mer om planerna för hösten då högstadiet i Vivallaskolan försvinner.

Många dök upp

Nästan alla partier var representerade för att svara på frågor och det var många föräldrar som kom.

– Vi ville mest ha information och att saker skall klarna. Vad är det egentligen som skall ske och vad har fått dem att ta det här beslutet, säger Khalid Mahamoud från For the pople.

Det är i tre skolor i Örebro som högstadieeleverna från Vivalla och Lundby kommer att gå i höst. Det är Gumaeliusskolan, Ängbyskolan och Lillåns skola. Till Lillåns skola kommer det att gå en skolbuss som går direkt från Vivalla.

Det var mycket tal om integration på mötet...

– Ja, precis. Det här är ett integrationsprojekt. Både ett integrationsprojekt och ett ökat måluppfyllelseprojekt, säger Margaretha Borg som är förvaltningschef för förskola/grundskola.

Området redan integrerat

Men en av besökarna under kvällen ifrågasatte de politiska avsikterna.

– Jag tycker att det är ett sätt att bevara en viss bild av att det är Vivallaborna som har ansvaret att bli ”integrerade” när det är Vivalla som i själva verket är integrerat. Det är ju mångkulturellt på många sätt, så fokus borde ligga på andra områden i Örebro, säger Nadja Awad.

Det var få föräldrar från Vivalla som kom till mötet, men desto fler från Lillån.

Vad kan det här ge tror du?

– En större förståelse för varandra. Att man blandar olika kulturer med varandra. Det här är någonting som alla barn tar med sig i framtiden, säger Peter Persson.

Tillsammans

– Jag tror att det här beslutet kan ha leda till bra effekter och att det blir en bra integration mellan ungdomar härifrån och andra områden.  Har man tagit beslutet, så är det viktigt att folk blir informerade på rätt sätt och att alla känner sig nöjda med det här beslutet, säger Sakarias Jibril.

– Och vi måste göra det tillsammans allihopa, säger Khalid Mahamoud från föreningen For the pople.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet