Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att bygga en ny motorväg genom Örebro skulle både kosta pengar och ta tid. Genom att vända sig till flera myndigheter och organisationer och spåna idéer hoppas Trafikverket kunna hitta en smartare lösning. Foto: SVT

De ska lösa trafikproppen genom Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Fler hjärnor tänker bättre än en – så resonerar Trafikverket när det gäller att lösa den propp som sträckan E18/E20 genom Örebro blivit. Nu försöker man dessutom att hitta de smarta och oväntade lösningarna genom att hålla workshops där ingen av deltagarna får hänga upp sig på kostnader.

Ett normaldygn passerar cirka 50 000 fordon på sträckan mellan trafikplatserna Adolfsberg och Aspholmen/Bista.

– Det är alldeles för mycket med tanke på hur vägen är utformad, konstaterar projektledare Mikael Alm på Trafikverket.

Stod klar 1972

Efter att ha undersökt sträckan E18/E20 genom staden och sedan vidare norrut på riksväg 50 fram till Kvinnerstarondellen har man konstaterat att det just är brist på att härbärgera all trafik som är problemet.

– Stora delar den del vi pratar om stod klar 1972 och det säger sig väl själv att det är dags att göra något åt situationen.

Men att helt sonika bygga en ny är inte det första man tittar på. Enligt Trafikverkets fyrstegsprincip ska man först och främst se om det går att ändra trafikanternas beteende eller optimera de vägar som redan finns.

Ny väg ingen snabb lösning

Det jobbet gör man inte på egen hand konstaterar Mikael Alm som istället samlat representanter från organisationer, branscher och myndigheter för att spåna idéer i en workshop.

– En del smarta lösningar har det kommit fram men så klart är tanken på att bygga om eller bygga nytt med också.

Men en ny väg är ingen snabb lösning.

– I den plan som finns fram till 2029 på Trafikverket går det inte att få med ett nytt vägbygge. Så det får ske därefter i så fall.

Här är sträckan det handlar om:

Visa
  • E18 väster om Örebro i höjd med avfarten till flygplatsen fram till Kvinnerstarondellen på riksväg 50
  • E 20 söder om Örebro i höjd med Marieberg och fram till Kvinnerstarondellen på riksväg 50

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer