Foto: SVT/TT

De släpptes – begick nya brott

Publicerad

Av de livstidsdömda som släppts ur fängelset sedan 2006 har var femte återfallit i brottslighet. En del brott grövre än andra.
I brottsregistret finns allt ifrån grovt rattfylleri och narkotikabrott – till våldtäkt och mord.
Här är några av de svenska livstidsdömdas värsta återfall.

Brutal våldtäkt mot barn: En 12-årig flicka våldtogs brutalt i ett trapphus på Sankt Eriksgatan i Stockholm sommaren 2011. Gärningsmannen, född 1970, hade ett halvår tidigare släppts ur fängelset. Han hade då avtjänat livstidsstraff för att ha misshandlat och knivhuggit ihjäl sin sambo i Linköping 1993.

Våldtäkten på den 12-åriga flickan skedde med ett brutalt och betvingande våld, konstaterade Stockholms tingsrätt som dömde mannen till fyra års fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Mördade flickvän under permission: Ett av de mest uppmärksammade fallen är historien om mördade Johanna. Hennes mördare är den enda förbrytaren i Sverige som under sin livstid dömts två gånger till livstids fängelse.

Mannen, född 1972, avtjänade ett straff efter att ha mördat en man på en parkeringsplats i Storfors 1996. Örebro tingsrätt omvandlade straffet och han skulle ha släppts ut i augusti 2009. En sommardag samma år, under en permission, mördade han sin flickvän Johanna – och hamnade på nytt bakom galler. Dom: Livstid. 

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

Anhöriga till mördade Johanna vaknade till kvällstidningarnas löpsedlar: Livstidsdömd greps för mord. Örebro tingsrätt har inte behandlad någon ny ansökan från honom om att få sitt straff omvandlat.

Vapenbrott: 1985 placerade en man, född 1954, tillsammans med två andra män ut bomber vid flygbolaget North West Orients kontor i Stockholm och Köpenhamn, samt vid den judiska synagogan i Köpenhamn. En person dödades och ett 20-tal skadades när bomberna briserade. 1990 dömdes han till livstids fängelse. Straffet omvandlades till 30 års fängelse. På den tiden fanns inte rubriceringen ”terrorbrott”, vilket han sannolikt hade dömts till idag.

Mannen har varit ute sedan 2010 och har sedan dess dömts för vapenbrott och misshandel till en månads fängelse.

Misshandel och övergrepp i rättssak: En man född 1951 dömdes till livstids fängelse efter att ha skjutit ihjäl en man i dennes bostad i Solna 1993. Offret sköts två gånger i munnen. Gärningsmannen fraktade sedan kroppen med roddbåt ut på sjön Hjälmaren där den dumpades.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

Mannen har varit ute sedan 2009. Han har därefter dömts för en rad brott, bland annat misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak, våldsamt motstånd, skadegörelse, bedrägeri och narkotikabrott.

Greps med skarpslipad yxa: 1998 mördades en man under tortyrliknande former i Borlänge. Enligt tingsrätten misshandlades offret besinningslöst under en längre tid – innan han ströps till döds. Kroppen dumpades i en jordkällare i Borlänge. Gärningsmannen, född 1955, dömdes för att ha utfört tortyrmordet tillsammans med två andra kumpaner. Han har varit en fri man sedan sommaren 2014.

Läs mer: Var femte återfaller i brott

2015 åtalades han för att ha planerat ett nytt mord efter att ha gripits med en skarpslipad yxa i centrala Kopparberg. Den åtalspunkten ogillades, men tingsrätten dömde honom till en månads fängelse för olaga hot. Senast i november 2016 åtalades han för grovt rattfylleri.

Färre återfall bland livstidsdömda

Återfallsfrekvensen är dock betydligt lägre hos livstidsdömda, än hos andra personer som utfört grova kriminella gärningar. Det säger Ulrika Haggård, forskare och forensisk socialutredare på Rättsmedicinalverket i Huddinge.  

Ulrika Haggård, forensisk socialutredare på Rättsmedicinalverket.

– Den är låg jämförelsevis med det. Samtidigt kan man som samhällsmedborgare fundera på om det är acceptabelt med 20 procents återfallsbrottslighet, säger Ulrika Haggård.

Fakta

Visa

Under de tio år Örebro tingsrätt ansvarat för att bestämma när en livstidsdömd ska friges har närmare 300 ansökningar hanterats. 80 av dem har fått positiva besked. Det är betydligt fler än när regeringen hade ansvaret för nådeansökningarna.

Livstids fängelse i Sverige

Visa

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen, sedan 2006. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte. Tidigare kunde en dömd ansöka om nåd hos regeringen.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet