Foto: TT/SVT

Var femte livstidsdömd som släpps återfaller i brott

Publicerad

Siffror som SVT Nyheter tagit del av visar att knappt 20 procent, var femte livstidsdömd, döms för nya brott efter avtjänat straff. 
– Vi har ingen spåkula, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.

Örebro tingsrätt är sedan 2006 den instans som juridiskt beslutar om en livstidsdömd ska få sitt straff omvandlat till tidsbestämt straff. Samtidigt som allt fler döms till livstids fängelse, är det också fler som ansöker om att bli frigivna. Och av de som släppts återfaller var femte i brott, visar SVT:s granskning.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

– Ingen har en spåkula, vi kan aldrig med hundra procents säkerhet garantera att den som får tidsbestämt inte ska återfalla i brottslighet. Låsa in personen och slänga nyckeln, det vill vi inte, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.

Det mest uppmärksammade fallet är mördade Johanna som dödades av man på permission. Men det finns även andra fall. Ett exempel är en man som dömdes till 14 års fängelse efter att ha våldtagit en 12-årig flicka i ett trapphus på Kungsholmen 2010. Det skedde ett halvår efter att han släppts ut efter att ha avtjänat ett livstidsstraff.

Återfallen lägre bland livstidsdömda

Rätten grundar sina beslut mycket på vad experter på Rättsmedicinalverket kommit fram till. Faktorer som påverkar bedömningen är bland annat hur lång tid som förflutit sedan livstidsdomen, hur stor risken är att återfalla i brottslighet och hur den dömde skött sig i fängelset.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

Enligt Rättsmedicinalverket är risken för återfall lägre hos livstidsdömda som friges, än hos andra personer som dömts för grov kriminalitet.

Ulrika Haggård på Rättsmedicinalverket.

– Om man tittar på andra personer som begått grova kriminella handlingar utan att ha dömts till livstidsstraff så är återfallsfrekvensen betydligt högre än vad man ser hos livstidsdömda som får tidsbestämt, säger Ulrika Haggård, forensisk socialutredare och forskare på Rättsmedicinalverket i Huddinge.

– Samtidigt kan man förstås känna som samhällsmedborgare, är det verkligen acceptabelt med 20 procents återfallsbrottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet