Beatrice Ander och Angelica Ruth har liksom många andra fastnat för just stickning och islandströjor. I klippet visar de sina alster och berättar om vad som är bäst med stickning. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

De stickar sig genom pandemin – ny boom för islandströjor

Uppdaterad
Publicerad

Stressen minskar och blodtryck och puls går ner. För många innebär också koncentrationen och det monotona repeterandet att tankar på pandemi och virus skjuts undan en stund.

Pandemins allra största handarbetstrend just nu, att sticka islandströjor, kräver att du är koncentrerad på det du gör. Däremot är det inte så många nybörjare idag som oroar sig för att det ska vara svårt.

Lärde sig på nätet

SVT Örebro hittar två lokala, nyblivna stickfantaster i en av alla grupper som finns just nu i sociala medier där man både hjälps åt men också lägger upp bilder på sina alster.

Coronaviruset i Örebro län

– Jag har lärt mig att sticka på nätet också, säger Beatrice Ander. Jag kommer ihåg filmklippet på hur man skulle lägga upp maskor – jag vet inte hur många gånger jag fick kolla innan jag fattade.

Nu, knappt ett år senare börjar hon närma sig ett tiotal tröjor.

”Som en belöning”

Angelica Ruth har inte stickat lika länge men är lika biten. För henne blev stickningen något att ta till då hon blev gravid under pandemin och isolerade sig för att undgå smittan.

– Nu är det som en belöning, säger hon där hon sitter i soffan med sonen Ivar i ett bärsele. Först viker jag tvätten och sen unnar jag mig några varv.

Vad utmärker en islandströja ?

  • De traditionella isländska ylletröjorna, Lopapeysa, kom till på 50-talet och användes främst av fiskare på Island.
  • På 70-talet blev det populärt att sticka egna varianter och nu har trenden kommit tillbaka.
  • Garnet man använder kallas lopi, är ganska grovt och stickigt och kommer från isländska får.
  • Ullen anses vara en av de bästa som finns och ska isolera bättre mot både fukt och kyla än andra typer av ull.
  • Speciellt är också att oket på tröjan ofta är mönstrat och stickat i en annan färg än tröjan.

Källa: Vulkanturism

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet