Arkivbild. Foto: Thomas Wedin / SVT

Man misstänkt för mordet på Örebrokvinnan begärs häktad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har suttit anhållen sedan i tisdags och idag går anhållandetiden ut. Det har varit en kamp mot klockan för åklagaren, men nu begärs mannen häktad.

Mannen som nu begärs häktad misstänks ha mördat en 45-årig kvinna i Örebro i maj förra året. Samma man häktades även i juni förra året, då på den lägre misstankegraden, men efter en vecka släpptes han.

Mannen har dock aldrig varit avskriven från utredningen och i måndags eftermiddag anhölls han i sin frånvaro, då på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat kvinnan, alltså den starkare misstankegraden. Under tisdagsmorgonen frihetsberövades han när instatsstyrkan vid sextiden på morgonen bröt upp dörren.

Hjärstamordet

Kamp mot klockan

Idag var åklagaren tvungen att fatta beslut om mannen skulle släppas eller begäras häktad. För utredningen har det varit en kamp mot klockan och så sent som igår var polisen hemma hos de mordmisstänkta personerna och letade bevis med hjälp av hundar.

Men nu anser alltså åklagaren, Åsa Hiding, att hon har tillräckligt mycket bevisning för att tingsrätten nu ska besluta om att mannen ska häktas.

Släpps inte på fri fot

Åklagaren anser att det finns risk att den misstänkte mannen kan förstöra bevis eller på annat sätt försvåra utredningen om han släpps på fri fot.

Åklagaren begär även att mannen ska få restriktioner medan han sitter häktad.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas klockan 13.30 under fredagseftermiddagen.

Ytterligare en person sitter anhållen misstänkt för mordet. Den personen måste begäras häktad eller släppas senast klockan 12 i morgon, lördag.

Enligt polisen kommer varken polisen eller åklagaren att svara på några frågor från media, men efter häktningsförhandlingen lovar åklagaren Åsa Hiding att hon ska lämna en kort kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet