En ostbricka med blåmögelost gjord på åkerbönor och soyabönor. Foto: Isabelle Strengbom/SVT

Maskmjöl och alger i stället för kött?

Uppdaterad
Publicerad

Är du sugen på att äta alger, musselkorv eller kanske sätta tänderna i en nugget tillagad av maskmjöl? Det fick jurymedlemmarna göra under onsdagens utvärdering av framtida proteinkällor i Grythyttan.

På onsdagen samlades kockar och matexperter på Måltidens hus i Grythyttan för att prata om, och smaka på olika kandidater i projektet ”Framtidens protein”.

Lupinfrön i fyra olika steg. Först i sin helhet, sedan skalade, pulveriserade och i sista burken i form av en smet. Foto: Isabelle Strengbom/SVT
Campus Grythyttan

Bland kandidaterna fanns produkter med allt från musselmjöl och alger till mjölmask. Gunnar Backman fanns på plats med ännu en ovanlig ingrediens – lupin.

– Vi har gjort en matbas, en kräm, som man kan smaksätta med det mesta eftersom den är helt neutral i smaken.

Magnus Westling från Örebro och hans kollegor har arbetat fram en färs av den gamla kulturväxten gråärten.

Läs också: Bortglömd ärta ska bli framtidsfavorit

Sammanlagt 14 kandidater har beviljats pengar från innovationsmyndigheten Vinnova för att jobba med olika typer av livsmedel i projektet klimatsmart protein.

Förberedelser pågår i köket. Foto: Isabelle Strengbom/SVT

– Dels är det det viktigt för att möta miljöutmaningarna, säger projektledare Sebastian Axelsson, och dels är det viktigt att få fler svenska lönsamma livsmedelsföretag.'

Läs också: Experterna eniga – framtiden smakar lupin

Omkring fem projekt kommer beviljas vidare medel och fortsätta jobba med sina produkter målet är att de ska nå hela vägen ut på marknaden och kunna köpas i butik.

Ätbara alger som är proteinrika. Foto: Isabelle Strengbom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet