Mannen hittades död i lägenheten den 13 mars i år. Foto: Peter Comstedt/SVT

Dömd mördare åtalas för mordet i Ställdalen

Publicerad

Sammanlagt tre personer åtalas efter det uppmärksammade mordet i Ställdalen. En 34-årig man, som tidigare är dömd för mord, och en 29-årig kvinna ska enligt åklagaren ha gjort sig skyldiga till mordet. Dessutom åtalas 34-åringens sambo, en 40-årig kvinna, för skyddande av brottsling.

Den 13 mars mördades en 43-årig man i sin bostad i Ställdalen, sju kilometer norr om Kopparberg i Örebro län. 

Enligt åklagaren har de åtalade i samförstånd bragt mannen om livet genom att först knuffa honom baklänges så att han slagit huvudet i ett element, och sedan strypt honom till döds.

Mordet i Ställdalen

Oklart motiv

– Det är högst oklart vad som är motivet till mordet. Men det handlar om intriger mellan de inblandade där man helt enkelt tyckt att 43-åringen inte längre ska få vara kvar i livet, säger kammaråklagare Anders Persson till SVT Nyheter Örebro.

Efter mordet har gärningsmännen tillsammans hjälpts åt att undanröja bevis. Dels genom att flytta den avlidna kroppen från vardagsrummet till badrummet och dels genom att flytta bevismaterial från brottsplatsen.

Tidigare dömd för mord

Bland annat hittade polisen ett nytvättat täcke i 34- och 40-åringens bostad, ett täcke som den mördade mannen ska ha befunnit sig på vid mordet.

Den 34-årige mannen är sedan tidigare dömd för mord. År 2008 dömdes han till tio års fängelse efter att ha mördat en granne med 34 knivhugg – varav 27 i ryggen.

Samtliga åtalade har bott hos offret

– Den 29-åriga kvinnan var hade varit vän med brottsoffret i ett och ett halvt år när brottet begicks, säger Anders Persson.

Samtliga av de åtalade har även i perioder bott inneboende hos den mördade mannen. Den 40-åriga kvinnan har dessutom tidigare varit gift med brottsoffret.

”Mycket märkligt mål”

– Det är ganska mycket som är märkligt i det här målet, konstaterar åklagaren Anders Persson.

Hur ser dina förhoppningar ut inför rättegången?

– Vi har tagit fram det vi kan få fram, men det är klart att man hade önskat att vi hade kunnat få fram ännu mer. Nu är det upp till domstolen att avgöra om det räcker, säger Anders Persson.

Rättegången ska påbörjas den 16 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ställdalen

Mer i ämnet