Sargon de Basso tycker tingsrättens bedömning är felaktig. Foto: Pressbild

Advokaten: ”Jag delar inte tingsrättens uppfattning”

Publicerad

Nordfronts före detta ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål döms för hets mot folkgrupp, något hans advokat Sargon De Basso ifrågasätter.
– Jag är långt ifrån säker på att tingsrättens bedömning kommer att stå sig i en hovrättsprocess, säger han.

Efter dagens dom i Örebro tingsrätt där nazistiska Nordfronts tidigare utgivare döms för hets mot folkgrupp, är hans advokat Sargon De Basso inte nöjd med tingsrättens bedömning.

De 106 åtalspunkterna var uppdelade i olika grupper, då flera av dem liknade varandra. De 91 första handlade om att sajten publicerat och kommenterat bilder på planscher och klistermärken med nazistiskt innehåll som satts upp på olika platser i landet. Emanuel Lärkestål fälls på flera av dessa och tingsrätten gör bedömningen att publiceringarna är hets mot folkgrupp.

– Jag delar inte tingsrättens uppfattning, jag tycker de kommer till en felaktig slutsats, säger Lärkeståls försvarsadvokat Sargon De Basso.

– Samtidigt ser vi positivt på att det blev en mildrande dom.

Tänker överklaga

Han har under fredagen pratat med sin klient, som delar missnöjet. Han säger till SVT Nyheter att de troligen kommer att överklaga domen.

– Ja, det lutar åt det. Jag är långt ifrån säker på att Örebro tingsrätts bedömning kommer att stå sig i en hovrättsprocess.

Lärkestål dömdes för totalt 61 åtalspunkter till villkorlig dom och dagsböter.

– Det får man naturligtvis ställa i relation till åklagarens yrkande på 18 månaders fängelse, så det är klart att han är lättad över att det inte blev fängelse, säger De Basso.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer