Naturvårdsverkets tillstånd att riva dammen vid Järle kvarn ligger fast. Det efter att Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt. Nu har beslutet överklagats till Högsta domstolen. Foto: SVT

Domen om Järle kvarn överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om Järle kvarns framtid i Nora fortsätter. Flera som varit mot planerna på att riva dammen har nu överklagat domen i Mark- och miljööverdomstolen som gav klartecken till rivning. 

Naturvårdsverket som äger marken vill riva dammen för att skapa fria vandringsvägar för vattenlevande djur. De har de fått rätt till i två tidigare instanser.  

Motståndarna till planerna, som bland annat består av Nora kommun, hembygdsorganisationer och privatpersoner, menar att om dammen rivs förstörs kulturhistoriska värden. 

Järle kvarndamm

Flera av dem har nu överklagat till Högsta domstolen.   

– Det här är till vis del ett unikt fall där lagen inte tolkats tidigare, vi vill testa den sista vägen vi har säger Jan Olsson, ordförande i Jerle stadsförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet